Updates

Vallei van het Merkske

Wandelroute
© Vilda - Jeroen Mentens

In 2019 was dit de wandeling van het jaar. Geheel terecht want deze wandeling biedt een fijne afwisseling tussen bos en open velden, vele vlonderpaadjes, leuke bospaadjes,… De route is bijna volledig onverhard en je wordt volledig ondergedompeld in het groen. Het is ook een ideale herfstwandeling!

De te volgen knooppunten zijn 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 57 – 62 – 80 – 76 – 74 – 73 – 71 – 70 – 69 – 7 – 9 – 8 – 10 – 88 – 2 – 1

1

Start - knooppunt 1 - Bezoekerscentrum De Klapekster

Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, is een authentiek kronkelende beek. Zij vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Houtsingels en bramenwalletjes, bloemrijke graslanden, poelen, heischrale graslanden en heel veel zwarte elzen, die zo graag met hun voeten in het water staan, tooien het landschap. Het startpunt is het bezoekerscentrum De Klapekster, ook bekend als Pure Kempen Café en fietscafé.

© Vilda - Jeroen Mentens
2

De vallei van het Merkske

De vallei van het Merkske - de natuurlijke grens met Nederland - serveert maar liefst 1900ha topnatuur. Geen menselijke ingrepen in de rivier hier, wat resulteert in een bijzonder landschap en vrolijk zingende vogels als de wielewaal en nachtegaal.

3

Wortel Kolonie

Via de statige dreven van de Wortel-Kolonie (een officieel stiltegebied) stap je naar de vennen van de Castelreesche Heide. De beekvallei ligt er af en toe heel nat bij, maar bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog. Laarzen blijven wel aangewezen bij nat weer.

© Vilda - Yves Adams
4

Aan amfibiën geen gebrek

De alpenwatersalamander, kleine watersalamander en kamsalamander zijn maar enkele soorten die er voorkomen. De boomkikker en de knoflookpad doen het goed na herstel van het landschap én herintroductie. De beekvallei biedt voldoende voedsel en bescherming voor tal van vogels zoals wielewaal, blauwborst, geelgors, houtsnip en nachtegaal. In en ronde de vennen en poelen dwalen grote zilverreigers, lepelaars, grutto en wulp. Wie goed kijkt, ontdekt sporen van een ree of van roofdieren zoals vos, hermelijn, bunzing of wezel.

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel