Updates

Wandeling Eeuwenhout en Douvevallei – Heuvelland

Wandelroute
© Vilda - Yves Adams

Voor een boeiende wandeling, van helling naar vallei, door bosjes en halfopen landschap, moet je in het West-Vlaamse Heuvelland zijn. Tussen de glooiingen van het folkdorp Dranouter ontdekken we met het Eeuwenhout en de Douvevallei twee vrij nieuwe natuurgebieden. Samen vormen ze een aaneengesloten gebied waar je urenlang kan wandelen. 

Tip: de voorjaarsflora in het Eeuwenhout zijn zéker een bezoekje waard!

 

Knooppunten: 6 -> 5 -> 69 -> 68 -> 98 -> 66 -> 1 -> 42 -> 62 -> 60 -> 41 ->93 -> 43 -> 44 -> 10 -> 56 -> 57 -> 69 -> 5 -> 6

Get Directions

show options hide options
1

Muziekcentrum 't Folk in Dranouter

Ondanks dat de term Folk enkele jaren terug uit de naam van het festival werd geweerd, blijft Dranouter voor altijd verbonden aan de volkse muziekstijl van doedelzakspelers, accordeonisten en andere troubadours. Tot eind 2019 prijkten aan de inkomhal van ‘t Folk Experience Museum legendarische foto’s uit de beginjaren aan de muur. Nostalgie alom. Hierna sloten de deuren onherroepelijk voor een nieuw muziekconcept, dat de naam De Klankmakerij zal dragen. Zoals de naam laat vermoeden, wordt het een doe-museum waar je al spelend kennis kan opdoen over muziek en over deze prachtige regio.

2

Eeuwenhout

Het Eeuwenhout ligt op een helling in de vallei van de Douvebeek tussen de kernen van Loker en Dranouter. De hoogte varieert er tussen 45 en 75 meter. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog was het Eeuwenhout een bos van 20 hectare. Met uitzondering van 22are OCMW-bos, zijn de bomen na WOII gekapt en omgezet naar landbouwgrond.

© Vilda - Yves Adams
3

Douvevallei

De diversiteit aan bomen in de Douvevallei is indrukwekkend. Je vindt er zomereik, zoete kers, winterlinde, haagbeuk en gewone es. Er is ook een zaadboomgaard met autochtone haagbeuk, lijsterbes en Spaanse aak. Opvallend zijnde bijzondere knotbomen zoals knothazelaar en knotlijsterbes.

© Vilda - Yves Adams
4

Soortenrijkdom

Er is een groot plantenaanbod waarbij elke soort wel een bepaalde voorkeur van ondergrond heeft. Op de schrale graslanden op de heuveltoppen groeien schapenzuring, gewoon biggenkruid, echt duizendguldenkruid, tormentil (foto) en muizenoor. Reuzenpaardenstaart, hangende zegge en moesdistel verkiezen de bronrijke hellingen. Egelboterbloem, beekpunge, pinksterbloem en echte koekoeksbloem geven dan weer de voorkeur aan de natte beekvallei.

© Vilda - Rollin Verlinde
5

Bijzondere bruine winterjuffer

De rust en variatie in De Douvevallei en Eeuwenhout kunnen heel wat dieren bekoren. De ruige graanakkertjes tussen de zaadbomen zijn bijvoorbeeld een ideale overwinteringsplaats voor akkervogels als de geelgors en grauwe gors. Rond de poelen gonst het van de libellen, waaronder de bijzondere bruine winterjuffer. Ook de vinpoot- en kamsalamander voelen zich hier uitstekend. De zeldzame sleedoornpage fladdert rond in de buurt van de sleedoornstruiken. Vogels als veldleeuwerik en patrijs waarderen de afwisseling van bos, houtkant en open veld.

© Vilda - Jeroen Mentens
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel