Updates

Wijngaerdbos – Hoeselt

Wandelroute
© Vilda - Rollin Verlinde

Het Wijngaerdbos in Hoeselt is meer dan bos alleen. Het bevat ook authentieke stukken Haspengouws landschap: hoogstamboomgaarden, knotwilgenrijen, omhaagde weilanden, holle wegen,… In de lente bloeit hier de slanke sleutelbloem. 

Knooppunten: 123 -> 124 -> 128 -> 17 -> 126 -> 127 -> 126 -> 125 -> 121 -> 122 -> 123

Bron: Natuurpunt.be

Get Directions

show options hide options
1

Bovenop een prachtig landschap en veel zeldzame soorten vind je in de Wijngaerdbossen het zuivere water van de talrijke bronnen van de Demer. Het bronwater bevoorraadt enkele poelen die een paradijs zijn voor amfibiën. Onnodig te zeggen dat dit gebied de wandelaar heel wat te bieden heeft: weidse vergezichten en vele rustpunten waar je kan genieten van het landschap.
Langs de wandeling kom je een hoogstamboomgaard tegen. Hoogstamboomgaarden bepaalden vroeger het landschap in Haspengouw. Jammer genoeg verdween het merendeel tijdens de laatste decennia. Vooral de opkomst van het laagstamfruit droeg hiertoe bij. Hoogstamfruitbomen zijn typerend voor ons landschap en vormen een ideale biotoop voor dieren zoals das, steenuil en eikelmuis.

© Vilda - Rollin Verlinde
2

Dieren en planten

Kroonprins in dit gebied is de das, die verzot is op het fruit van de boomgaarden. Zijn kleine maatje, de eikelmuis, is ook een typische fruiteter.
Beneden aan de helling loopt een beekje, de 's-Herenelderenbeek genaamd, dat één van de bronbeken van de Demer is. In de helling bevinden zich een aantal bronnen die deze beek voeden. In de lente bloeit hier de slanke sleutelbloem.

© Vilda - Yves Adams
3

Kleine landschapselementen (KLE's)

Kleine landschapselementen (KLE) zijn in ons grootschalig agrarisch landschap vaak nog de enige plekjes waar planten en dieren overleven. Heel wat dieren beschouwen het open landschap als onveilig gebied. Dankzij de elementen kunnen dassen, winterkoninkjes, vleermuizen en insecten veilig migreren van het Wijngaardbos naar het Hasselbos. Zo geraken afzonderlijke populaties niet geïsoleerd. De elementen bieden ook voedsel en broedgelegenheid. Tenslotte groeien er heel wat bloemen en kruiden buiten het bereik van pesticiden. Op de foto zie je een holle weg.

© Vilda - Rollin Verlinde
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel