Updates
Nieuws

Artsen in Schotland kunnen nu officieel natuur voorschrijven

© Vilda (Jeroen Mentens)

Sinds 5 oktober hebben artsen op de Shetlandeilanden, een eilandengroep in Schotland, toestemming gekregen om hun patiënten de nodige portie natuur voor te schrijven. Het programma is het eerste in zijn soort in het VK en heeft tot doel bloeddruk en angst te verminderen en geluk te verhogen voor mensen met diabetes, stress, hart-en vaatziektes en psychische aandoeningen.

NHS Shetland, de gezondheidsdienst van de Shetlandeilanden, suggereert niet dat natuurvoorschriften conventionele medicijnen zullen vervangen.”Er zijn ontzettend veel manieren om aan geneeskunde te doen maar wij proberen om mensen bij hun eigen gezondheid te betrekken, en ze hiermee te versterken”, zegt Dr. Chloe Evans, een arts die een proefproject leidde op het eiland.

Plant een boom voor jouw gezondheid

Bij het natuurprogramma hoort een brochure met uiteenlopende natuurrecepten. Elke maand krijgt de patiënt een handvol suggesties voor buitenactiviteiten. Leuk, inspirerend en soms een tikkeltje bizar; hier een greep uit het natuurmenu:

In januari kan je deelnemen aan de nationale vogeltelling in jouw tuin, terwijl je in februari op zoek kunt gaan naar de sporen van dieren. In maart kan je ervoor kiezen om een welkomstfeest te geven voor de scholeksters en andere vogels met lange snavels die terugkeren naar de Shetlandeilanden. In april kan je dan weer kiezen om deel te nemen aan een outdoor vuilnisopruimactie.

In mei is een van de suggesties ‘plant een boom’. Jawel, u hoort het goed: om de gezondheid van de patiënten te bevorderen, schrijven dokters op de Shetlandeilanden het planten van een boom voor!

Ten slotte nog vier tips om het af te leren: klim in september op een turfberg en beschrijf alle eilanden die je kan zien, ga in oktober op zoek naar tien verschillende paddenstoelen en fotografeer ze, maak een rotssculptuur op het strand in november en sluit het jaar af in december met een bezoek aan een oude graftombe op de kortste dag van het jaar.

Een half uur natuur

De bewijzen van de voordelen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn talrijk. Als u 90 minuten van uw dag buiten doorbrengt in een bosrijke omgeving, is er een duidelijke  afname van de hersenactiviteit die typisch geassocieerd wordt met depressie. Tijd doorbrengen in de natuur vermindert niet alleen de bloeddruk, angst, agressie en ADHD symptomen, het verhoogt ook het geluk en verbetert het immuunsysteem.

Zelfs een half uur natuur is al goed voor de gezondheid, als u daarbij ook nog eens beweegt. Dat bewijst de jaarlijkse 30-30 campagne van BOS+, CM en het ANB waarin duizenden Vlamingen 30 dagen lang 30 minuten bewegen. De editie van 2018 is nog maar net afgelopen, maar de organisatoren kijken nu al terug op een zeer geslaagde editie. “Al is de grootste overwinning natuurlijk voor de deelnemers die na een volle maand bewegen in de natuur momenteel heel wat positieve gezondheidsvoordelen ervaren”, aldus Sien Cromphout, mede-organisator van de 30-30 campagne.

Een formeel natuurvoorschrift

Ook op de Shetlandeilanden zijn ze overtuigd van de heilzame werking van de natuur. “Wij zouden graag hebben dat het formeel voorschijven van natuur door gezondheidsdiensten in andere landsdelen en landen wordt opgepikt. Er is zoveel bewijs dat de natuur goed is voor ons. Het voorschrijven van natuur is een eenvoudige manier om mensen naar buiten te krijgen en de natuur te ervaren in een stad of een plaatsen zoals de Shetlandeilanden” zegt Moncrief, de verantwoordelijke voor het gezondheidsprogramma op de eilandengroep.

Ook in de rest van het Verenigd Koninkrijk worden artsen en de ziekenhuizen aangemoedigd om hun patiënten boswandelingen te laten maken. Zo bestaat er het NHS Forest project dat erop gericht is om het gebruik van lokale parken en bossen in de buurt van ziekenhuizen en gezondheidscentra te vergroten. Maar voorlopig zijn de Shetlandeilanden de enige plaats in het VK waar er formeel natuur wordt voorgeschreven.

Terug

Openbaar onderzoek Paarbosch

Een zomer boordevol inzichten over tropisch bos

Lees meer artikels