Updates
Nieuws

Oudste eiland ter wereld Madagaskar gaat 60 miljoen bomen planten

© Etienne Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Madagaskar is begonnen aan zijn meest ambitieuze herbebossingsproject sinds het ontstaan van het land. Het doel: maar liefst 60 miljoen bomen planten in de komende maanden. Het eiland viert dit jaar 60 jaar onafhankelijkheid en de lanceringsplantactie van 19 januari was meteen ook de eerste verjaardag van president Andry Rajoelina als staatshoofd. Hij beloofde bij zijn aanstelling de verloren bossen van Madagaskar te herstellen.

“De regering gaat de uitdaging aan om van Madagaskar weer een groen eiland te maken. Ik moedig de mensen aan om samen het milieu te beschermen en te herbebossen ten behoeve van de toekomstige generaties”, vertelde Rajoelina aan de honderden mensen die aanwezig waren bij de lanceringsplantactie in het Ankazobe district, 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Antananarivo.

1 miljoen bomen op enkele uren

Volgens het Ministerie van Milieu werd in een tijdspanne van een paar uur ongeveer 1 miljoen bomen geplant op meer dan 500 hectare, een gebied anderhalf keer zo groot als Central Park in New York.

Madagaskar is het oudste eiland ter wereld en het op drie na grootste met een oppervlakte van 59 miljoen hectare. Het is tevens de thuisbasis van een verbazingwekkende verscheidenheid aan planten en dieren.

Al 90% van het oorspronkelijk bos gekapt

Volgens Global Forest Watch verloor het eiland tussen 2001 en 2018 ongeveer een vijfde van zijn bosareaal, voornamelijk veroorzaakt door de landbouw. Madagaskar is al 90% van zijn oorspronkelijke bossen verloren. De totale vernietiging ervan kan het einde inluiden voor veel van zijn endemische planten- en dierensoorten, soorten die nergens anders op de planeet te vinden zijn.

Geen toegang tot elektriciteit

Nog voor het plantseizoen in april afloopt, wil het bestuur van Rajoelina 60 miljoen zaailingen planten in een gebied van 40.000 ha. Experten zeggen dat het een moeilijke onderneming zal worden, vooral omdat Madagaskar een land is waar bijna 80 procent van de bevolking geen toegang heeft tot elektriciteit, waardoor het kappen van bomen om houtskool te maken voor het koken nog steeds een wijdverbreide praktijk is.

Het verzoenen van de onmiddellijke behoeften van de armere bevolking en het doel om op lange termijn het tij van ontbossing te keren, zal moeilijk zijn, zeggen waarnemers.

Nieuwe bossen in nationale parken

Daarnaast zal ook het veiligstellen van de bomen een zware taak zijn, vooral dewelke door mensen als nuttig worden beschouwd.. “We willen de mensen aanmoedigen om de vruchten van de bomen in de parken opnieuw te planten en niet te consumeren en de bomen niet te kappen om houtskool te maken,” zegt Mamy Rakotoarijaona, directeur van Madagaskar National Park.

Ondanks het feit dat de nationale parken in Madagaskar beschermd zijn, zijn ze getuige geweest van aanzienlijke ontbossing. Nu zijn het belangrijke locaties geworden voor de herbebossingscampagne.

Drones, vliegtuigen en tonnen zaad

Om het herbebossings- en bebossingsproject uit te breiden naar afgelegen gebieden is de regering van plan om gebruik te maken van drones en vliegtuigen. Tijdens de lanceringsplantactie werd ongeveer 5 ton zaad in de vorm van zaadbollen uit een vliegtuig gedropt en verspreid over een gebied van 500 ha land. Elke bal grond is verpakt met 25 zaden. Volgens een proefproject dat de overheid in 2018 uitvoerde is het succespercentage – zaden die overleven en ontkiemen – ongeveer 60 procent.

Strategie tegen ontbossing en bosbranden

Maar er zijn ook kritische geluiden te horen. “Het betrekken van lokale gemeenschappen zal onmisbaar zijn, niet alleen bij het planten van bomen, maar ook bij het toezicht op en de bescherming van de bomen”, aldus Ratsimbazafy van GERP. “Als de autoriteiten geen duidelijke en efficiënte strategie hebben om ontbossing en branden te bestrijden, dan zal er van een bosrijk Madagaskar geen sprake zijn”, zegt hij.

Dat is ook de opinie van de Voahary Gasy Alliantie, een coalitie van milieu-NGO’s uit Madagaskar. Hoewel de alliantie zijn steun heeft uitgesproken voor de grootschalige inspanningen van de regering, merkt ze ook op dat, als de regering geen strenge maatregelen zal nemen tegen degenen die milieuregels overtreden, met inbegrip van overheidsambtenaren, de campagne er niet in zou slagen om haar doelstellingen te bereiken.

Bron: Mongabay
Terug

BOS+ verwelkomt 3-30-300 regel als nieuwe Vlaamse groennorm

Vlaamse milieubeweging laat partijen eco-examen afleggen: check hier hoe ze scoren

Lees meer artikels