Updates
Nieuws

Schimmels bevorderen weerstand tegen klimaatverandering

© Bart Carlier

Wetenschappers hebben een kaart ontwikkeld die aantoont hoe bossen wereldwijd veranderen. Het onderzoek kijkt daarvoor onder meer naar het voorkomen van bepaalde schimmels op bomen.

De kaart is het resultaat van een internationale samenwerking tussen honderden wetenschappers onder leiding van onderzoekers van de afdeling Forestry and Natural Resources van Purdue University.

De onderzoekers maakten onder meer gebruik van geavanceerde computertechnieken en artificiële intelligentie om de staat van bossen en de biodiversiteit te bestuderen. Ze beschikten over miljoenen data over bossen en stalen van hout uit 110 landen.

Symbiose

De kaart identificeert de verschillende types van mycorrhiza-schimmels die in symbiose samenleven met bomen. Deze schimmels hechten zich vast aan de boomwortels. Zo verhogen ze het vermogen van de boom om water en voedingsstoffen te bereiken, terwijl de boom ook de CO2 levert die nodig is voor de overleving van de schimmels.

Een van de twee meest voorkomende mycorrhiza-schimmelsoorten is arbusculair. Deze schimmel dringt door tot in de cellen van de wortels en komt vooral voor op boomsoorten als esdoorn, es en gele populier. De andere schimmel, ectomycorrhizal, groeit als zwam aan de buitenkant van de wortels, ook bovengronds, en is vooral te zien op dennen, eiken en beuken.

Weerstand tegen klimaatverandering

De schimmels bevorderen het vermogen van bomen om voedingsstoffen op te nemen, CO2 vast te houden en weerstand te bieden tegen de gevolgen van klimaatverandering.

“Bosbeheer met het oog op de klimaatverandering zou verder moeten gaan dan het beheer van bomen alleen”, zegt hoofdauteur Mo Zhou.

“De kaart en de onderliggende globale bosinventaris is het fundament voor de verdere studie naar de impact van het milieu en de omgeving op bossen”, zegt Jingjing Liang, coauteur van de studie.

Impact

De auteurs tonen aan dat het klimaat de belangrijkste factor is in de verspreiding van mycorrhiza. Een warmer klimaat reduceert de mycorrhiza-schimmels met 10 procent. Die verandering heeft gevolgen voor bossen op ecologisch en economisch vlak. Verlies van zwammen die aan de buitenant van bomen groeien, heeft gevolgen voor de klimaatverandering omdat de schimmels bijdragen aan een verhoogde opslag van CO2 in de bodem.

“Kennis over het wereldwijd samengaan van soorten in bosrijk gebied is een belangrijk gegeven omdat het ons toelaat om fundamentele en socio-economische vragen te beantwoorden”, zegt Liang.

De resultaten van het Global Forest Biodiversity Initiative (GFBI), het consortium van boswetenschappers, werden gepubliceerd in Nature.

 

Bron: IPS
Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels