Updates
Nieuws

Terreinbezoek in het Chinchipe-bekken in Piura

© Véronique Gérard

In het noorden van Peru werkt BOS+ aan een project om lokale gemeenschappen te ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzame, ecologische, economische en sociale landbouwpraktijken, in harmonie met de omgeving. Eind februari trok onze collega Véronique naar Huancabamba, één van de provincies van het departement aan het Chinchipe-bekken in Piura, Peru. Ze bezorgde ons een verslagje van haar terreinbezoek.  

In en aan de natuurgebieden van het Chinchipe-bekken wonen heel wat lokale gemeenschappen. Hoewel een groot deel van deze regio woestijngebied is, is het hoger gelegen gedeelte (op 1.930 meter) van de regio (Huancabamba), een stuk groener en biodiverser. Je vindt er tal van bijzondere plant- en diersoorten, wiens lot volledig afhankelijk is van het voortbestaan van het woud.

BOS+ en de NGO Natura y Cultura Internacional (NCI Peru) ondersteunen de lokale gemeenschappen bij het beheer van hun natuurgebieden en het verduurzamen van hun landbouwpraktijken. Onze collega, Véronique Gérard, ging er samen met de nieuwe directeur van NCI Peru, Guillermo Maravi, op bezoek.

Agro-bosbouw en tara-bomen

In het district Sondor bezit en beheert de boerengemeenschap van de Huaricancha het gelijknamige natuurgebied ( Área de Conservacion Privada Bosques Montanos y Páramos de Huaricancha) met een oppervlakte van 5.915 hectare. 

Asociación Agropecuaria de Tucán Andino


Verenigd in een organisatie van landbouwproducenten (Asociación Agropecuaria de Tucán Andino), planten deze boeren tara-bomen op plaatsen waar minder duurzame gewassen de bodem hebben aangetast.

De tara wordt op deze manier volledig biologisch gekweekt en draagt bij tot natuurbehoud, waardoor de boeren een betere prijs voor hun productie kunnen vragen. Daarnaast doen de boeren aan agro-bosbouw; ze laten andere planten (koffie) tussen de tara-bomen groeien, om zo tot een duurzaam landbouwmodel te komen. 

Kwekerij opgezet door het project, met jonge tara-planten en andere lokale soorten die opnieuw in de percelen worden geplant.


De lokale boerengemeenschap is zich ervan bewust dat het behoud van hun biodiverse bergbossen essentieel is voor de duurzaamheid van hun activiteiten, maar bij uitbreiding ook voor een goede levenskwaliteit voor iedereen.

© Véronique Gérard


De tara-boom?

Wetenschappelijke naam: Caesalpinia spinosa (molina) 

Botanische oorsprong: Centraal-Amerika: precolumbiaanse culturen in Centraal-Amerika gebruikten de peulen van de plant als kleurstof en het looien van huiden.

© Francis Tocto


Vanaf de 18e en 19e eeuw, na aankomst van de Spanjaarden, werd de soort op grote schaal naar Europa geëxporteerd. De laatste jaren is de vraag naar de vruchten van de tara-boom in de verwerkingsindustrie enorm gegroeid.

Binnen het project worden de tara-peulen geoogst, gedroogd en geplet voor de tannine die ze bevatten.

Terug

Grondwettelijk Hof laat miljardenbonus overeind die bouwshift blokkeert: “Belastingbetaler, boer en natuur verdienen alsnog een antwoord”

Stedelijke bossen of stedelijke savannes? Slimme verkoeling afgestemd op tijd en plaats

Lees meer artikels