Updates
Ik wil bomen planten

Iris

Het Landscaping-team van het bedrijf Iris, gespecialiseerd in het seizoensgebonden onderhoud van groene ruimte(s), wil de CO2-uitstoot van al haar facilitaire diensten op een zinvolle manier compenseren door middel van een uitgekiemd project in Bolivia i.s.m. BOS+. Het bosherstelprogramma in Bolivia beperkt zich daarbij niet alleen tot het aanplanten van nieuwe bomen , maar er ook voor zorgt dat de lokale bevolking er beter van wordt.

Wij stellen u voor: het Iris Chiquitania Project in samenwerking met BOS+. Klanten die hun groenvoorziening- en onderhoud aan Iris toe vertrouwen, werken automatisch mee aan een uitzonderlijk bosherstelprogramma in Bolivia, en dat in samenwerking met BOS+ en onze Boliviaanse parters.

Chiquitania is een naam die u wellicht niet bekend in de oren klinkt, maar die wel onze en uw speciale aandacht verdient. De regio is niet alleen nauw verbonden met de groene long van onze planeet, het Amazonewoud. Chiquitania heeft ook een uniek ecosysteem, het tropische droogbos, dat door een maandenlange brand in 2019 voor een groot deel werd verwoest. Sinds de branden zijn geblust en de noodhulp is gestopt, wordt de Chiquitania bedreigd door een blijvende droogte die niet alleen de natuur, maar ook de bevolking treft. Het Chiquitania project wil dit voorkomen, met een restauratieprogramma dat het oorspronkelijk ecosysteem herstelt en beschermt, en de lokale bevolking actief bij het project betrekt.

Om deze samenwerking mogelijk te maken werkte BOS+ en haar Boliviaanse partner, het Boliviaans Instituut voor Bosonderzoek (IBIF), een bosherstelprogramma uit voor de zwaarst getroffen lokale gemeenschappen met de focus op natuur én mens. In algemene termen werken BOS+, Iris en de Boliviaanse partners voor:

    • het voorkomen van watertekortproblemen
    • het verhinderen en bestrijden van eventuele nieuwe branden
    • een nieuwe toekomst voor de lokale bevolking

De 4 pijlers van het Iris Chiquitania Project i.s.m. BOS+:

1. DUURZAAM BOSBEHEER

Het Chiquitania project beheert de bossen samen met de gemeenschappen. De houtkap wordt beperkt tot de houtvoorraad die nodig is en heeft een minimale impact op het unieke ecosysteem van het Boliviaanse droogbos. De aangeplante bomen worden tijdens hun groei voortdurend gemonitord daardoor duurzamheid verzekerd wordt.

2. TOEKOMSTGERICHT BOSHERSTEL

Dit project focust op 4 boomsoorten die het hardst werden getroffen door de bosbranden en het meest bedreigd worden door de illegale houtkap : Morabe, Roble, Tajido en Cedro. Het project moet in 3 jaar tijd worden voltooid (2021-2023) en omvat 48 hectare bos en 3000 nieuwe bomen, aangevuld met 1500 amandelnootbomen (een inheemse soort specifiek voor deze regio) en 1500 fruitbomen.

3. SOCIO-ECONOMISCHE MEERWAARDE

De aangeplante boomsoorten dragen ook bij tot het herstel van de regionale economie. Het benodigde hout kan duurzaam worden gekapt en in beperkte proporties legaal worden verkocht. Met de aanplanting van snelgroeiende fruitbomen en Chiquitania notelaars helpen we de bevolking aan gezonde voedingsproducten en waardevolle plantaardige oliën, voor eigen gebruik of voor verkoop op de lokale en regionale markt.

4. AANPLANTEN VAN VOEDSELBOSSEN

Niet alleen de bossen, ook de akkers waarop de lokale bewoners koeien hielden en de velden waarop gewassen werden gekweekt werden zwaar door de bosbranden getroffen. De ramp zelf, de daarop volgende Dengue-plaag en de nieuwe branden die jaarlijks in dit droge gebied moeten bestreden worden heeft ook geleid tot een groeiende voedselarmoede. Daarom zullen de fruit- en notenbomen in het bos zelf worden aangeplant. Want fruit trekt ook bijen aan die door hun bestuiving de fruit- en notenbomen nog sneller tot bloei brengen en het bos nieuwe veerkracht geven.

Meer weten over dit project? Hier lees je er alles over.

Terug

Limburg.net

AB Concerts

Duvel

Langdurige samenwerking met een belangrijke partner zoals Duvel voor meer en beter bos.