In het savanne landschap van Noord-Tanzania vind je op heuveltoppen en de flanken van de Afrikaanse riftvallei, verspreid in het landschap, volwaardige bossen terug. Het recht op het gebruik en het beheer van deze bossen brengen we in handen van de dorpen zelf zodat de toekomst van het bos verzekerd blijft.
Een bos waar je geen eigendoms- of beheerrechten over hebt maar waar je toch gebruik van maakt, leidt tot een situatie die vaak resulteert in degradatie van bos. De districtsoverheid, die in naam verantwoordelijk is voor deze bossen, heeft geen kennis en mankracht om dit waar te maken. Zo ontstaat er een situatie waarin er een gebrek is aan regels en afspraken en controle daarvan.
Ook al waardeert het overgrote deel van de lokale bevolking het bos als plaats voor overgangsrituelen, medicinale voorraadkast, watervoorraad via de bronnen, plaats om brandhout en constructiehout te verzamelen; het gebrek aan afspraken zorgt dat de druk op de bossen vaak te hoog is doordat ook vee soms in het bos graast of bomen simpelweg gekapt worden om de graasgronden uit te breiden.
Een goeie remedie hiertegen is om het eigendom en het beheer officiëel in handen van de lokale gemeenschappen terug te brengen. De Tanzaniaanse wet laat dit sinds enige tijd toe. BOS+ en zijn partner MCDI begeleiden de dorpen doorheen dit erkenningsproces en trainen een bosbeheercomité binnen het dorp.
Drie dorpen nemen deel aan het project. We tonen hen de waarde van de bossen rondom het dorp en waarom het bos beschermen hen vele voordelen biedt. Wanneer het bos deel wordt van de levensvoorziening van de mensen, zal het ook de beste bescherming krijgen op een duurzame, blijvende manier.
Wordt erkend als 'forest land village reserve', oftewel bosreservaat in eigendom van het nabije dorpsbestuur.
Meer dan 2.000 mensen zullen de vruchten dragen van de vele voordelen die bossen te bieden hebben in een gebied dat steeds meer te lijden krijgt onder de gevolgen van de klimaatcrisis, waaronder droogte.
165 Landbouwers krijgen een doorgedreven opleiding in agrofrestry , waarmee ze op een duurzame en meer efficiënte wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien door bomen in hun landbouwpraktijk op te nemen i.p.v. ze te verwijderen.
In het enorm uitgestrekte gebied wordt er amper naar bos omgekeken door de centrale overheid. Het recht op het gebruik en het beheer van deze bossen brengen we in handen van de dorpen zelf zodat de toekomst van het bos verzekerd blijft.
Zoals altijd werkt BOS+ aan een triple win. Zowel het klimaat, de biodiversiteit en de mensen hebben baat bij meer en beter bos.
Agroforestry toont de boeren een landbouwmodel dat meer bestand is tegen extreme weersomstandigheden en gestoeld is op ecologische principes. Nu het bos officieel beheerd wordt door het dorp kunnen er activiteiten ontwikkeld worden waaruit inkomsten gehaald worden voor het dorp. Bijenkasten aan de rand van het bos helpen bijvoorbeeld zowel om de wilde dieren in het bos te houden als om inkomsten te genereren via honingproductie.
De bescherming van het bestaand bos vermijdt verdere CO2 uitstoot door ontbossing. Het bos met zijn vele bronnen is bovendien uitermate belangrijk als bron van drinkwater en water voor landbouw waardoor drogere periodes overbrugd kunnen worden.
In het bos van Selela vind je vaak olifanten terug. Voor hen is het bos een belangrijke rustplek tijdens hun migratie tussen het nationaal park van Manyara lake en Ngorongoro. Ook veel andere dieren wonen er of passeren er tijdens hun migraties tussen de parken.
Enkel aanplanten en daarna vertrekken is geen duurzame oplossing. Om bos op lange termijn te verwezenlijken moet iedereen er het belang van inzien en er voordeel uit halen. Met onderstaande aanpak zorgen we voor een triple win: het bos is goed voor het klimaat, voor de biodiversiteit én voor de mensen die er vlakbij wonen.
Boeren worden getraind in agoroforestry technieken. Het laat hen toe een meer ecologisch landbouwmodel toe te passen dat beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.
Rond scholen worden bossen en bomen aangeplant. Ze vermijden opwaaiend stof, bakenen de schoolgrenzen af en zorgen voor schaduw. Bovendien worden de leerlingen betrokken bij de aanleg en het beheer van het bosje waardoor het hele proces ook educatieve doeleinden dient.
De wettelijke verankering van het bos als ‘village land forest reserve’ is een win voor het behoud van het bos en voor het dorp dat officieel erkend wordt als eigenaar en beheerder van het bos en kan genieten van de inkomsten gegenereerd in het bos.
Boeren krijgen trainingen over Agroforestry. Dorpsbesturen worden getraind in het opzetten en laten naleven van regels opgemaakt in kader van de landgebruiksplanning in het dorp. Het comité dat verantwoordelijk is voor het beheer van het bos wordt getraind op verschillende domeinen rond bosbeheer.
Dit project is afgelopen, maar u kan nog steeds andere projecten in Afrika steunen door donateur te worden van onze tropenwerking. Bescherm samen met ons onze kostbare wouden, overal ter wereld.
Word donateur van BOS+ tropen