Updates
Het project
Locatie
Doelstellingen
Onze aanpak
Contact

Re-connect; de impact van smartphones op mens en milieu

  • Locatie Vlaanderen, België

De gemiddelde smartphone doet 2,5 jaar dienst. Die smartphone zit bovendien vol metalen waarvoor mijnbouw nodig is. Slechts 5% van de smartphones in België wordt gerecycleerd. Het overgrote deel belandt op de afvalberg of in de kast. Verontrustende cijfers, want mijnbouw is één van de vier grootste drijvers van ontbossing. Met Re-Connect wil BOS+ jongeren bewust maken van de impact van smartphones op mens en milieu. Ze krijgen tips aangereikt om ontbossing uit de smartphone te houden en zo bij te dragen aan een circulaire economie.

2,5 jaar

De gemiddelde smartphone doet 2,5 jaar dienst. Bij jongeren ligt de gebruiksduur nog lager. De helft van de jongeren voelt zich verslaafd aan zijn smartphone. Die smartphone zit bovendien vol materialen waarvoor mijnbouw nodig is. Verontrustende cijfers, want mijnbouw is één van de 4 grootste drijvers van ontbossing. Aangenomen wordt dat mijnbouwactiviteiten 7% van de wereldwijde ontbossing veroorzaken.

Mineralen

De productie van mineralen staat niet op zichzelf, maar is afhankelijk van een heleboel toeleveringsketens. Deze ketens zullen zich parallel met de uitbouw van een mijn, ook ontwikkelen. Deze ontwikkeling zal er uiteraard voor zorgen dat er moet ontbost worden.

Onderzoek uit 2015 toonde aan dat maar liefst 90% van de mijnbouw-gerelateerde ontbossing geen direct gevolg is van mijnbouw, maar plaatsvond buiten de effectieve mijnsites. Dit maakt dat niet 1 à 2 procent van de ontbossing in het Amazonegebied mijnbouw-gerelateerd is, maar dit neerkomt op bijna 10%!

Waarom dit project?

Met Re-Connect wil BOS+ jongeren bewust maken van de impact van smartphones op mens en milieu. Dit door niet enkel te wijzen op de pijnpunten in het hele productieproces. Jongeren krijgen vooral tips aangereikt om ontbossing uit de smartphone te houden en zo bij te dragen aan een circulaire economie.

Nieuws

Escaperoom

Voor het project ontwikkelde BOS+ in samenwerking met #ANTcollectief een escaperoom. Via spannende puzzels die verschillende thema’s aankaarten, kom je meer te weten over de impact van smartphones op mens en milieu. Na afloop van het spel volgde een korte nabespreking om dieper in te gaan op de thema’s.

Het verhaal: Het populaire smartphonemerk Phoney plant een update waardoor alle toestellen, voor 2019 geproduceerd, onbruikbaar zullen worden. Het gaat over niet minder dan 400 miljoen smartphones die op de afvalberg terecht zullen komen. Een team van ethische hackers wordt het fabrieksgebouw ingestuurd om de update binnen de tijd te stoppen. Wie kraakt de code voor de politie arriveert?

De escaperoom stond opgesteld in Gent, Brussel en Antwerpen. BOS+ baat de escaperoom zelf niet meer uit, maar stelt het spel beschikbaar voor organisaties, scholen en steden. Interesse? 

Neem contact op

Restart party

Elk jaar opnieuw zwaaien elektronicabedrijven met torenhoge kortingen naar de consument. (Web-) winkels overtuigen je om producten te kopen die je veelal niet nodig hebt. Overtuigd van een duurzamer initiatief bundelen BOS+, Catapa, De Transformisten, Repair&Share en enkele lokale partners de krachten met hun Restart Parties: een repair café met focus op herstel en hergebruik van elektronica. Naast de mogelijkheid om er gratis textiel, fietsen en elektronische apparaten te herstellen, kan je er ook terecht met vragen over smartphones, tablets, laptops… Samen zetten de organisaties ook een interessant programma op poten met lezingen en workshops over hoe je de batterijduur van je smartphone kan verlengen, over het recht op repareren of geplande veroudering.

3

steden.

De pop-up escaperoom trok al van Gent, Brussel en Antwerpen.

1000

deelnemers.

Al meer dan 1000 jongeren namen deel aan de Escaperoom.

2,5

jaar.

Zo lang doe de gemiddelde smartphone dienst. Bij jongeren ligt dit nog lager.

10%

van de ontbossing van het Amazonewoud

is gerelateerd aan mijnbouwactiviteiten en de ontginning van metalen.

45

minuten.

Zo lang duurt een gemiddelde ontsnappingspoging uit onze escaperoom.

België

Pop-up escaperoom tour

De escaperoom stond opgesteld in Gent, Brussel en Antwerpen. BOS+ baat de escaperoom zelf niet meer uit, maar stelt het spel beschikbaar voor organisaties, scholen en steden. Interesse? Neem contact op via lieselot.lapon@bosplus.be.

  • Verhaal
  • Project

Doelstellingen

Mijnbouw is één van de 4 grootste drijvers van ontbossing. Rond de mijnbouwprojecten wordt bovendien nog veel meer ontbost voor transport en andere voorzieningen. Met Re-Connect willen we jongeren hiervan bewust maken. We tonen bovendien wat je kan doen om ontbossing uit je smartphone te houden. Zo hopen we een positieve verandering in te zetten.

Jongeren en jongvolwassenen bewustmaken

Jongeren en jongvolwassenen in Vlaanderen ontdekken de bedreigingen van mineraalontginning voor smartphones en andere elektronica op bos en biodiversiteit in de Tropen.

Duurzame consumptie

Jongeren en jongvolwassenen in Vlaanderen krijgen handelingsperspectieven aangereikt over duurzame consumptie van elektronica.

Sensibilisering steden en gemeenten

Steden en gemeenten worden aangemoedigd om zelf restart parties te organiseren: een repair café met meer focus op herstel van elektronica. Dit met behulp van de juiste tools die BOS+ in samenwerking met andere organisaties promoot.

Brede bewustmaking

Het brede publiek wordt bewust gemaakt over het belang van het recht op repareren. Samen eisen we dat repareren van elektronica toegankelijker wordt voor zowel producent als consument, dit met de #RECHTOPREPAREREN-campagne van Repair&Share.

Onze aanpak

  • Escaperoom en stadsspel

    Via puzzels in een escaperoom en stadsspel komen jongeren in aanraking met verschillende problematieken doorheen het volledige proces van de smartphone. Daarnaast krijgen ze in een nabespreking met banners ook oplossingen aangereikt. Download de banner hier: 

    Banner 1: Waarom verdwijnt er bos in de wereld en wat heeft uw smartphone daarmee te maken?

    Banner 2: Over mijnbouw die voor de bouwstenen van uw smartphone zorgt.

    Banner 3: Over de productie van smartphones

    Banner 4: Wat kan jij doen? 

  • Restart Party

    Tijdens een Restart Party krijgen jongeren en jongvolwassenen de kans om hun elektronica een tweede leven te geven. Op zo’n event worden workshops georganiseerd over duurzaam smartphonegebruik: hoe en waar toestellen inzamelen, hoe de levensduur van een smartphone of laptop verlengen… Via documentaires en lezingen leren deelnemers nog meer over de impact van smartphonegebruik op ontbossing.

  • Lessenpakket

    Met een aangepast lessenpakket voor leerkrachten, opgesteld door Catapa en Gent FairTrade, kunnen leerkrachten zelf aan de slag met de materie die wordt aangehaald in de escaperoom en tijdens de nabespreking. Ook de banners worden ter beschikking gesteld van leerkrachten. Daarnaast is er ook een werkbundel voor leerlingen.

  • Artikels en #RECHTOPREPAREREN-campagne

    BOS+ schrijft zelf artikels rond de impact van elektronica op mens en milieu. Deze artikels verschijnen op de website en worden gedeeld via sociale media. Ook zet BOS+ mee de schouders onder de #RECHTOPREPAREREN-campagne van Repair&Share, via sociale media.

    Financiers
  • International Brussels
  • Vlaamse Overheid - Vlaanderen circulair
  • De directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)

Contacteer ons

De escaperoom stond opgesteld in Gent, Brussel en Antwerpen. BOS+ baat de escaperoom zelf niet meer uit, maar stelt het spel beschikbaar voor organisaties, scholen en steden. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Teamcoördinator

Lieselot Lapon

lieselot.lapon@bosplus.be
Projectmedewerker

Kato Vanden Bussche

kato.vandenbussche@bosplus.be