Updates
Het project
Locatie
Contact
© Bart Carlier

Speel-eet-beleefbossen voor jeugdverenigingen, om van te smullen!

  • Locatie Deinze, Beveren, Destelbergen, Brakel en De Pinte, België

De afgelopen jaren plantte BOS+ samen met 5 jeugdverblijven een speel-eet-beleefbos aan op hun terreinen. Vandaag kunnen jongeren er genieten van een groener, speelser en eetbaarder terrein. Na realisatie en evaluatie van het project schreven we een handleiding voor het inrichten van speel-eet-beleefbossen voor gemeentes en jeugdverblijven. Laat je inspireren en ga vervolgens zelf aan de slag!


Ga zelf aan de slag

Dit is een project in het tijdelijk aanbod van BOS+. Interesse om ook aan de slag te gaan?

Plant samen met BOS+ een Wonderwoudje in jouw gemeente

Met een Wonderwoudje kan ook jij je gemeente vergroenen. Neem contact op met één van onze wonderwoudjes-medewerkers en wij helpen je asap verder!

Plant zelf een speel-eet-beleefbos

Op basis van onze ervaringen in dit project schreef BOS+ een handleiding voor jeugdbewegingen, jeugdverblijven, scholen, gemeentes… die hun terrein groener, speelser of eetbaarder willen maken.

Een speel-eet én beleefbos?

Een ‘speel-eet-beleefbos’ is een stukje natuur dat natuurlijke speelmogelijkheden combineert met eetnatuur. Da’s een plek waar speelbos gecombineerd wordt met voedselbos.

Zo worden speelbosjes voorzien met robuuste klimbomen, maar je vindt er ook wilgenhutten of sneukelhagen.

Deze combinatie zorgt voor een intense natuurbeleving. In dit soort bos ligt de focus op speel- en eetelementen gecreëerd door het bos zelf.

Begeleid traject voor 5 jeugdbewegingen

Vijf Oost-Vlaamse jeugdverblijven doorliepen samen met BOS+ een tweejarig traject, waarin het de bedoeling was hun terrein om te vormen tot speel-eet-beleefbos. BOS+ hielp bij alle stappen, van het organiseren en begeleiden van participatiemomenten tot de openingsevenementen.

We gingen aan de slag met kinder- en gezinsboerderij Diggie in Brakel, Joe English in Destelbergen, 156° FOS De Havik in De Pinte, KSA Deinze-Astene en jeugdcentrum Prosperpolder. 

Ga op bezoek bij de 5 verschillende speel-eet-beleefbossen op de geografische kaart hieronder en laat je inspireren. 

België

Speel-eet-beleefbossen op 5 locaties in Oost-Vlaanderen

Vijf Oost-Vlaamse jeugdverblijven doorliepen samen met BOS+ een tweejarig traject, waarin het de bedoeling was hun terrein om te vormen tot speel-eet-beleefbos. BOS+ hielp bij alle stappen, van het organiseren en begeleiden van participatiemomenten tot de openingsevenementen.

  • Verhaal
  • Project

Contacteer ons

Wil je zelf een speel-eet-beleefbos creëren? In de handleiding hieronder vind je alle nodige info om het hele traject te doorlopen. Heb je toch nog vragen of een goede suggesties, laat het ons dan weten.

Projectmedewerker

Nancy Pausenberger

nancy.pausenberger@bosplus.be