Updates
Het project
Locatie
Ga zelf aan de slag
© Bart Carlier

Speel-eet-beleefbossen voor jeugdverenigingen, om van te smullen!

  • Locatie Deinze, Beveren, Destelbergen, Brakel en De Pinte, België

De afgelopen jaren plantte BOS+ samen met 5 jeugdverblijven een speel-eet-beleefbos aan op hun terreinen. Vandaag kunnen jongeren er genieten van een groener, speelser en eetbaarder terrein. Na realisatie en evaluatie van het project schreven we een handleiding voor het inrichten van speel-eet-beleefbossen voor gemeentes en jeugdverblijven. Laat je inspireren en ga vervolgens zelf aan de slag!


Een speel-eet én beleefbos?

Een ‘speel-eet-beleefbos’ is een stukje natuur dat natuurlijke speelmogelijkheden combineert met eetnatuur. Da’s een plek waar speelbos gecombineerd wordt met voedselbos.

Zo worden speelbosjes voorzien met robuuste klimbomen, maar je vindt er ook wilgenhutten of sneukelhagen.

Deze combinatie zorgt voor een intense natuurbeleving. In dit soort bos ligt de focus op speel- en eetelementen gecreëerd door het bos zelf.

Begeleid traject voor 5 jeugdbewegingen

Vijf Oost-Vlaamse jeugdverblijven doorliepen samen met BOS+ een tweejarig traject, waarin het de bedoeling was hun terrein om te vormen tot speel-eet-beleefbos. BOS+ hielp bij alle stappen, van het organiseren en begeleiden van participatiemomenten tot de openingsevenementen.

We gingen aan de slag met kinder- en gezinsboerderij Diggie in Brakel, Joe English in Destelbergen, 156° FOS De Havik in De Pinte, KSA Deinze-Astene en jeugdcentrum Prosperpolder. 

Ga op bezoek bij de 5 verschillende speel-eet-beleefbossen op de geografische kaart hieronder en laat je inspireren. 

Ga nu zelf aan de slag

Deze handleiding is bedoeld voor jeugdbewegingen, jeugdverblijven, scholen, gemeentes… die hun terrein groener, speelser of eetbaarder willen maken. De ervaringen opgedaan in het proefproject: ‘speel-eet-beleefbossen voor Oost-Vlaamse jeugdverblijven’ dienden als basis voor het schrijven van deze handleiding. Deze bundel is bedoeld als leidraad. Elke situatie verschilt uiteraard en er bestaat niet zoiets als één ideaal traject om een speel-eet-beleefbos aan te leggen. Wij hopen dat deze handleiding jou alvast goed op weg kan zetten.

België

Speel-eet-beleefbossen op 5 locaties in Oost-Vlaanderen

Vijf Oost-Vlaamse jeugdverblijven doorliepen samen met BOS+ een tweejarig traject, waarin het de bedoeling was hun terrein om te vormen tot speel-eet-beleefbos. BOS+ hielp bij alle stappen, van het organiseren en begeleiden van participatiemomenten tot de openingsevenementen.

  • Verhaal
  • Project

Contacteer ons

Wil je zelf een speel-eet-beleefbos creëren? In de handleiding hieronder vind je alle nodige info om het hele traject te doorlopen. Heb je toch nog vragen of een goede suggesties, laat het ons dan weten.

Projectmedewerker

Tine De Kezel

tine.dekezel@bosplus.be

Ga zelf aan de slag

We schreven een handleiding bedoeld voor jeugdbewegingen, jeugdverblijven, scholen, steden of gemeenten zodat we de terreinen van onze jongeren groener, speelser of eetbaarder kunnen maken. Wij hopen dat deze leidraad jullie goed op weg kan zetten.

Download de handleiding