Updates
Het project
Onze aanpak
Contact
© Toos Vergote

Succesvol plantaardig! Op weg om je bedrijfskeuken te verduurzamen

  • Locatie Vlaanderen, België
  • Periode 2023-2026

In dit project helpen BOS+ en ProVeg bedrijven en organisaties om hun bedrijfscatering te verduurzamen en ontbossingsvrij te maken. We leggen de focus op het uitbreiden of verbeteren van het plantaardige aanbod en op het gebruik van fair trade producten zoals koffie en chocolade. Deze producten hebben namelijk een grote impact op ontbossing in de tropen. Door op de vraag in België in te spelen, realiseren we een positieve impact in landen met tropisch bos.

Waarom dit project?

Rundsvlees, koffie en cacao kunnen uit ontboste gebieden komen, dat blijkt uit cijfers van het World Resources Institute. Tussen 2001 en 2015 waren deze drie producten samen goed voor bijna 50 miljoen hectare ontbossing. Dat is een substantieel aandeel van de geschatte totale ontbossing in die periode (87,8 miljoen ha). De sojaproductie draagt – met 8,2 miljoen hectare ontbossing in diezelfde periode – hier ook aan bij, aangezien sojaschroot een belangrijk deel van veevoeder vormt. Door meer plantaardige gerechten op het menu te zetten, hebben food professionals dus een positieve impact op bosbehoud in de tropen.

Theorie en praktijk

Veggie zit in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarische of plantaardige maaltijd. Deze trend tekent zich al vele jaren af, waarbij we de grootste stijging zien bij jongeren. Het is van groot belang dat restaurants en grootkeukens mee zijn in dit verhaal. Om succesvol te zijn, is het natuurlijk belangrijk dat de aangeboden veggie maaltijden lekker zijn. Een keukenploeg die zelf achter plantaardige voeding staat en die over de nodige kennis en vaardigheden beschikt, zal automatisch ook smakelijkere gerechten op tafel toveren.

In de workshops die BOS+ samen met ProVeg aanbiedt, leren deelnemers de vijf belangrijkste principes om succesvol veggie te koken. De keukenmedewerkers gaan tijdens de opleiding zelf achter het kookvuur staan en leren al doende nieuwe producten, recepten en technieken kennen. Elke workshop is afgestemd op de individuele noden van de klant.

Sociale restaurants Stad Gent

In 2023-2024 begeleiden we samen met ProVeg en Hogeschool Gent de negen Gentse sociale restaurants naar een duurzamere keuken, waar meer plantaardige maaltijden worden bereid en verkocht. Daarvoor zetten we niet alleen in op het opleiden van het keukenpersoneel, maar besteden we ook aandacht aan de klanten door middel van een doordachte marketing- en communicatiestrategie.

Geïnteresseerd?

We hebben een uitgebreid aanbod klaarstaan voor bedrijven die hun keuken willen verduurzamen. Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die hierin interesse heeft? Laat het ons weten!  

Lees meer over duurzame consumptie

Onze aanpak

Samen met ProVeg ondersteunt BOS+ dertig bedrijfskeukens om een duurzaam en kwalitatief plantaardig voedingsaanbod uit te bouwen.

    Financiers
  • Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)
  • Stad Gent
    Partners
  • ProVeg
  • Hogeschool Gent

Contacteer ons

Projectmedewerker

Thibaut Joris

thibaut.joris@bosplus.be
Projectmedewerker

Isaac Lievevrouw

isaac.lievevrouw@bosplus.be