Updates

Heibos

Wandelroute
© Vilda - Yves Adams

Het Heibos ligt in Kortenaken (Hoeleden) langs de bovenloop van de Paardenbeek, die hier een kleine vallei heeft uitgeschuurd. Het gebied bestaat uit twee grote bossen verbonden door een centrale weide. Rondom het kerngebied liggen voornamelijk akkers, weilanden en enkele kleinere veldbosjes. Ongeveer de helft van het gebied bestaat uit bos, de rest zijn weilanden en voormalige akkers die nu zijn omgezet naar grasland.

Volgens sommigen is het gebied een overblijfsel van het historische ‘kolenwoud’ dat zich ooit over Midden-België uitstrekte. Het Heidebos, het Schotsebos, het Gasthuisbos, het Rukenbos en het Oudenbos zijn de laatst overgebleven snippers ten noorden van Tienen. Ondanks de beperkte oppervlakte, herbergen de bossen merkwaardig veel verschillende dieren en planten. Dat komt door de oude en gerijpte ecosystemen. Een duurzame bescherming van de nog overgebleven soorten is daarom heel belangrijk.

Bron: Natuurpunt.be

Get Directions

show options hide options
1

Het Heibos ontleent zijn naam aan struikhei, die er paarse tapijten vormt. Een paar geel gekleurde bremstruiken vullen het plaatje aan.
Verschillende spechtensoorten, boomklevers en eekhoorns, maar ook eikenpages vertoeven in de bomen van het Heibos. Poelen en vijvers fleuren het landschap op. Hopelijk komt de kamsalamander in de toekomst het gebied verkennen. In de hooilanden en akkers vinden heel wat akker- en weidevogels een thuis, zoals patrijzen en kievitten. Natuurpunt plantte verschillende hagen, het ideale leefgebied voor de geelgors (foto). Ook plaatselijke landbouwers helpen mee bij het beheer van het gebied.

© Vilda - Yves Adams
2

Poelen en vijvers luisteren het landschap op. Water is heel belangrijk voor het gebied, omdat kikkervisjes er groeien tot groene en bruine kikkers. In de zompige bodem van het bos bloeien dotterbloemen (foto) en keverorchissen. Een ander mooi erfgoed is de boomgaard rondom de vijver.

© Vilda - Yves Adams
3

Bij de beuken en eiken vind je vooral op de voedselarmere stukken veel symbionten: russula’s, melkzwammen, vezelkoppen, gordijnzwammen (foto) ... Zeldzame en mooie symbionten die hier werden gezien zijn bloedrode gordijnzwam en violetvlekkende melkzwam. Op de opengemaakte stukken waar terug struikhei groeit en bloeit, werd het zeldzaam honingkleurig trechtertje gevonden, een typische soort voor heischrale graslanden.

© Vilda - Lars Soerink
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel