Updates

Bassegembos

Wandelroute

Het Bassegembos is een vrij klein natuurgebied, ietwat geïsoleerd gelegen tussen verschillende weilanden. De omgeving heeft evenwel erg veel potentieel om aan natuurontwikkeling te doen. Het Bassegembos is een erg waardevol eikenbos met wilde hyacint. Het feit dat je hier boswallen, wilde hyacint en oude hakhoutstoven vindt, wijst er op dat het om een zeer oud bos gaat. Boswallen dienden in de Middeleeuwen als veekering. Wilde hyacint, een soort die zich maar heel langzaam verspreidt, komt hier massaal voor. En de hakhoutstoven zijn al enkele honderden jaren oud. Bronnenonderzoek kan overigens nergens aanwijzingen vinden, dat het gebied ooit iets anders als bos is geweest.

Het bos zelf is niet vrij toegankelijk. Er worden wel regelmatig geleide bezoeken georganiseerd. 

Volg de knooppunten: 37 -> 51 -> 25 -> 1 -> 99 -> 98 -> 97 -> 96 -> 34 -> 35 -> 36 -> 37 -> 81 -> 80 -> 77 -> 78 -> 90 -> 91 -> 92 -> 93 -> 94 -> 54 -> 53 -> 52 -> 51 -> 37

Bron: Natuurpunt.be

 

Get Directions

show options hide options
1

Kenmerkend is vooral de voorjaarsflora, dé blikvanger in de vroege lente. Naast de dominante soort, de wilde hyacint (foto), zijn er nog een twintigtal andere soorten typisch voor een oud bos. Andere blikvangers zijn de reuzenbeuk, die zeer centraal in het bos staat, en de mysterieuze verhevenheid aan de noordkant, die in het verleden al aanleiding gaf tot speculaties zijnde een prehistorische grafheuvel of een oude konijnenheuvel.

© Vilda - Yves Adams
2

De wilde hyacint is erg kenmerkend voor het bos en vormt, van eind april tot mei, een bodembedekkend tapijt. Maar ook andere waardevolle oude bosplanten kan je hier aantreffen. Het bos is de ideale rust- en broedplaats voor tal van roofvogels, waaronder de buizerd. Andere vogels, zoals de grote bonte en de groene specht (foto), de gaai en de boomklever, doen het hier erg goed. Al jaren gaat hier ook een nestkastenactie door voor de pimpel- en koolmees. Verder zijn er sporadische waarnemingen van de bosuil en de vos. Restpopulaties van de grote glimworm zijn in de zuidelijke bosranden nog terug te vinden.

© Vilda - Yves Adams
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel