Updates
Bosrevue

De Revue Gepasseerd | Rechten voor de natuur

Een bos als rechtspersoon, klinkt dat voor u logisch, futuristisch of utopisch? Denk je als onwetende lezer die dit boek openslaat nog dat rechten voor de natuur in een pioniersfase verkeren, dan maakt Jessica den Outer er een punt van je snel van het tegendeel te overtuigen. De ‘juridische emancipatie van de natuur’, zoals de auteur het noemt, de toekenning van rechtspersoonlijkheid aan bossen, rivieren of andere ecosystemen en natuurlijke elementen gebeurt hier en nu. Maar ook gisteren, eergisteren en wereldwijd.

De auteur neemt de lezer mee op een boeiende reis langs concrete voorbeelden, acties en verhalen waarin burgers en overheden strijden voor de rechten van de natuur. Van het verzet tegen Disney’s plannen voor een skiresort in California, via het Colombiaanse amazonewoud, tot een indrukwekkende burgerbeweging rond een Spaanse lagune als Europese primeur. Niet alleen beschrijft den Outer deze gebeurtenissen, ze plaatst ze ook in de context van de (veranderende) juridische, filosofische en maatschappelijke kaders waarbinnen ze plaatsvinden. Immers, “rechtspersoonlijkheid is in de eerste plaats een paradigmaverschuiving”.

In zo’n 150 pagina’s ontdek je hoe de basis voor rechten van de natuur al in 1972 gelegd werd in het artikel ‘Should Trees have Standing?’ van de jurist Christopher D. Stone, en hoe daaruit vandaag, ruim een halve eeuw later, meer dan 409 initiatieven om rechten voor de natuur te erkennen zijn voortgekomen. Hoe de eerste stappen gezet werden in lokale strijd en regelgeving, maar in landen als Ecuador en Oeganda intussen al jarenlang in de nationale grondwet zijn ingebed. Een beweging die, hoewel niet zonder vragen of problemen, wist te groeien in omvang en diepgang, profiterend van een internationale kruisbestuiving.

‘Rechten voor de Natuur’ is een toegankelijk en erg leesbaar boekje dat informeert, maar vooral: inspireert en motiveert. Niet enkel voor juristen, maar voor iedereen met een liefde of interesse voor natuur en een gezonde leefomgeving. Outer eindigt met een hoofdstuk over haar eigen Nederland. Waar diverse groepen pleiten voor rechtspersoonlijkheid voor de Waddenzee, De Maas of – in het geval van de auteur zelf – voor álle Nederlandse natuur. “Niets zo krachtig als een idee waarvoor de tijd gekomen is”, herinnert den Outer ons. “Over vijftig jaar zullen geschiedenisboeken vastleggen dat dit het revolutionaire moment was waarop het wereldbeeld in Nederland begon te kantelen.” De Vlaamse lezer zal zich ongetwijfeld afvragen: en hier? Misschien wordt u wel die pionier.

 

Praktisch

Titel: Rechten voor de Natuur

Auteur: Jessica den Outer

Uitgeverij: Lemniscaat

Aantal pagina’s: 153

Prijs: €17,99

Uitgave 2023 

ISBN 9789047714439

Verkrijgbaar in de boekhandel

 

Over de auteur

Jessica den Outer (1996) is gespecialiseerd in milieurecht en heeft een Masteropleiding gevolgd aan de Universiteit van Nottingham. Sinds haar scriptieonderzoek in 2017 is zij betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. In dit onderwerp kan ze haar persoonlijke liefde voor de natuur en interesse in het recht kwijt.

Den Outer is een veelgevraagd adviseur en spreker en zet zich graag praktisch in. Zo schreef ze mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft ze samen met andere jongeren de adviesgroep ‘Earth Advocacy Youth’ opgezet. Ook in Nederland pleit zij voor Rechten voor de Natuur. Den Outer kreeg meerdere prijzen voor haar inzet voor de Rechten voor de Natuur. In 2019 werd ze als een van de jongste experts op dit gebied aangewezen door het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties.

Bron: lemniscaat.nl    

Gelieve als volgt te citeren:

  • Laure De Vroey (2024) De Revue Gepasseerd | Rechten voor de natuur. Bosrevue 112a 
  • ISSN 2565-6953 – Bosrevue 112a 
Terug

Hoe belangrijk is bosbiodiversiteit voor ons thermisch comfort en mentaal welzijn?

Verslag Pro Silva Excursie Bos t’Ename

Lees alle bosrevue artikels