"We vrijwaren bestaande waardevolle bossen maximaal", zo stelt het huidige Vlaamse regeerakkoord 2019-2024. Toch verdwijnt er in Vlaanderen elke dag meer dan een voetbalveld bos. Dat terwijl we onze bossen meer dan ooit nodig hebben in de strijd tegen de biodiversiteits- en klimaatcrisis. Daarom eisen BOS+ en Greenpeace dat de Vlaamse regering een onmiddellijk moratorium op de vernietiging van onze meest waardevolle bossen en een algemene ontbossingsstop tegen 2030 invoert.
Hoewel er een ontbossingsverbod geldt in Vlaanderen, zien we dat de uitzonderingen op die regel veel te vaak worden toegepast. Zo bleef de oppervlakte vergunde ontbossing tussen 2001 en 2021 verder stijgen, waardoor er meer dan een voetbalveld bos per dag werd gekapt. Daar staat tegenover dat er nieuwe bossen geplant moeten worden ter compensatie, maar met die compensatie loopt heel wat mis.
De boscompensatie kent een historische achterstand van minstens 1500 hectare die nog niet werd weggewerkt. Ook zijn bepaalde soorten ontbossing vrijgesteld van compensatieplicht, waardoor grote oppervlakten verdwijnen zonder compensatie. Op vlak van biodiversiteit en koolstofopslag is een jong compensatiebos ook helemaal niet gelijkwaardig aan een oud, waardevol bos.
Bijna een derde van de oppervlakte bos en aaneengesloten hooggroen in Vlaanderen is ‘zonevreemd’ en is met andere woorden bedreigd. In de praktijk leidt dat ertoe dat bossen in harde bestemmingen zoals woon-, industrie- en recreatiegebied gekapt worden en nadien vooral gecompenseerd worden in zachte bestemmingen zoals landbouwgebied. Zo zien we een netto afname van stedelijk bos en hooggroen van maar liefst 10%. Ook onze meest waardevolle zonevreemde bossen worden ondanks hun ecologische waarde nog steeds gekapt.
Bossen hebben een belangrijke impact op onze fysieke en mentale gezondheid en hebben een verkoelend effect tijdens de steeds frequentere hittegolven. De afname, verplaatsing en versnippering van onze bossen is dus alarmerend nieuws. De Vlaamse regering heeft nog een goed half jaar om haar belofte voor een betere bosbescherming waar te maken. Daarom eisen BOS+ en Greenpeace een onmiddellijk moratorium op de vernietiging van onze meest waardevolle bossen en een algemene ontbossingsstop tegen 2030.
Greenpeace en BOS+ publiceerden eerder het rapport ‘Ontbossing in Vlaanderen: onze bossen op wandel’. Hieronder nog eens de 10 stappen naar een sterker bosbeleid uit het rapport. Scroll door om de petitie te tekenen.
Meer lezen