Updates

kenniscentrum

bosfuncties

Bosfuncties (of ecosysteemdiensten) is de verzamelnaam voor alle functies en taken die een bos als ecosysteem vervult. Al deze functies, zoals het produceren van zuurstof of het creëren van een mooie omgeving om in te wandelen, zijn van belang voor de mens. Zonder bepaalde functies van het bos zou de mens niet kunnen leven, anderen maken ons leven er dan weer aangenamer op. Samengevat zijn bosfuncties alle voordelen die de maatschappij (soms onbewust) ontvangt van het bos.

productie functie

De meeste producten die in onze winkelrekken liggen, worden gemaakt of verwerkt in fabrieken. Maar waar komen de grondstoffen voor deze producten vandaan? Zijn deze eindig of zijn ze hernieuwbaar als we er zorgvuldig mee omspringen? We kunnen niet alleen voedsel uit het bos halen, maar bijvoorbeeld ook energie en grondstoffen voor dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Meer weten

Socio- culturele functie

Wandelen, fietsen, ontspannen of ravotten in het bos. Het lijkt als vanzelfsprekend. Een bos biedt ons een mooi plekje om even te ontsnappen. Bijna dagelijks komen we in contact met de natuur.

Meer weten

Milieu bescherming

Iedereen weet vast wel dat een bos van groot belang is voor ons milieu. Een volwassen, divers, volgroeid bos is een evenwichtig ecosysteem en kan veranderingen in het milieu in zekere mate opvangen. Deze filterende en neutraliserende werking van het bos is onontbeerlijk voor ons milieu.

Meer weten

Ecologische functie

Bossen hebben op ecologisch vlak heel wat te bieden. Ze herbergen veel planten en dieren en liggen onder andere aan de basis van complexe netwerken en cycli in de natuur, waar ook wij als mens toe behoren.

Meer weten