Updates
Nieuws

Internationale dag van de Aarde: Laat je inspireren om ook een verschil te maken

Hiep hiep hiep hoera! Onze prachtige planeet, the blue marble, moeder Aarde – gevormd uit het puin van de oerknal, geslepen en in koers gehouden door de zwaartekracht en tot leven gebracht in een creatief spinsel van koolstofverbindingen – wordt vandaag gevierd. Onze aarde zorgt voor ons, dag in dag uit. En toch wordt haar natuurlijk evenwicht, sinds onze komst, ernstig verstoord. BOS+ wil deze dag aanwenden om drie inspirerende voorbeelden te geven van hoe mensen – alleen of samen – een verschil kunnen maken voor onze planeet.

Op deze Internationale Dag van de Aarde verdient de blauwe planeet een dik applaus én een diepe buiging. Want sinds haar ontstaan zorgt zij al meer dan 300.000 jaar voor ons.

En daarvoor mogen we haar prijzen, want de aarde geeft ons zuurstof om te ademen, voorziet ons van water, houdt ons warm en koelt ons af wanneer nodig, geeft ons adembenemende natuur – barstend van biodiversiteit – en verschaft ons eten. Zonder aarde is er geen ik en bestaat er geen jij.

Hoog tijd dus om iets terug te doen. Want hoewel zij ons haar diensten op een zilveren schaal aanbiedt, slaagden we er de afgelopen 50 jaar in om ’s werelds biodiversiteit met 2/3 te doen afnemen, meer dan de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde in rook te doen opgaan, de lucht die we inademen en het water waar we van drinken grotendeels te vergiftigen en onze aarde beetje bij beetje onleefbaarder te maken.

Daarom wil BOS+ oproepen om vanaf International Earth Day iets voor moeder Aarde terug te doen. Geen zorgen, je hoeft geen bergen te verzetten; alle kleine beetjes helpen!

Om je te inspireren zetten we graag drie opmerkelijke projecten, campagnes en personen in de verf. Het zijn voorbeelden van hoe je alleen of samen, op macro- of microschaal, kan zorgen voor de aarde en een breuk kan realiseren met de status quo.

Nemonte Nemquino, leidster van de Waorani, beschermer van het Amazonewoud

De charismatische en goedlachse Nemomte Nemquino (33 jaar) is een inheemse Ecuadoriaanse vrouw van de Waorani gemeenschap. De Waorani zijn een belangrijke inheemse bevolkingsgroep in het Ecuadoraanse Amazonegebied, waar BOS+ al jarenlang mee samenwerkt.

De inheemse gemeenschappen van de Waorani bezitten officieel een gigantisch territorium van het Amazonewoud van bijna 1 miljoen hectare, maar dat wordt continu bedreigd door aardolieontginning, houtkap, wegenbouw en een oprukkende landbouwgrens.

In 2018 kondigde de Ecuadoraanse regering aan dat 2,8 miljoen hectare regenwoud geveild zou worden voor olieconcessies. Dit was voor Nemquino en de Waorani onacceptabel. Als verdediger van de rechten van de inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud, nam Nemquino in 2019 het voortouw om een aantal rechtszaken aan de spannen tegen verschillende ministeries van de Ecuadoraanse overheid.

De rechtszaken kenden een groot succes. De overheid kreeg ongelijk, mede door vele protesten en het inspirerende leiderschap van Nemquino. Een deel van het land van de Waorani, zo’n 202.000 hectare, is nu beschermd gebied en mag niet meer in concessie gegeven worden aan extractieve bedrijven. Een historische overwinning van de inheemse gemeenschap en een triomf voor onze planeet.

© BOS+

De acties van Nemonte Nemquino zijn een voorbeeld van hoe slechts één persoon een wereld van verschil kan maken. Haar impact is zo groot, dat ze werd opgenomen in de lijst van ‘100 Most Influential People’ van het magazine Time en vorig jaar won ze de Goldman Environmental Prize, de jaarlijkse prijs voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van milieu(-bescherming).

Maar ook samen kunnen we een verschil maken. Dit werd bewezen door #Together4forests, een Europese campagne tegen geïmporteerde ontbossing.

#Together4Forests, het Europees front tegen geïmporteerde ontbossing

Meer dan 1,2 miljoen Europeanen eisten via de #Together4Forests-campagne een sterke, nieuwe EU-wet om ingevoerde ontbossing tegen te gaan. Nooit eerder reageerden zoveel burgers op een openbare raadpleging van de Europese Commissie voor een milieu-gerelateerd thema. Het was de tweede grootste publieke consultatie ooit. Onze call for change werd gehoord en zette de Commissie aan het werk. Het bewijs bij uitstek dat we samen verandering teweeg kunnen brengen!

© WWF Belgium

De eisen werden persoonlijk afgeleverd op Europees, Federaal, Waals en Vlaams niveau en de Europese Commissie is momenteel bezig aan een impact assessment. Deze impactstudie zal nagaan wat de voor- en nadelen zijn van de wet tegen ontbossing en zal vervolgens worden gedelibereerd. Op basis daarvan wordt een wetsvoorstel uitgewerkt.

De kaarten zijn dus nog niet volledig geschud. Om ervoor te zorgen dat alle eisen in actie worden omgezet, roepen de Together4forests-coalitie en 1,2 miljoen Europeanen, de commissie op om de volledige Europese voetafdruk in acht te nemen in het wetsvoorstel, voor de aarde én voor ons. De aarde heeft geen tijd en ruimte meer voor concessies van haar kant, het is hoog tijd om onze daden onder de loep te nemen. Nu is het aan ons om toegevingen te doen.

Re-Connect, of hoe ook jij een verschil kan maken

Ook van thuis uit kan je een verschil maken voor onze aarde. Je kan bewuster eten of de uitstoot van je huishouden reduceren, maar je kan ook simpelweg de keuze maken je elektronica te recycleren, eerder dan weg te gooien.

Met het project Re-Connect wil BOS+ mensen sensibiliseren over de impact van hun elektronicaconsumptie. De elektronica waar we vandaag niet meer zonder kunnen hebben namelijk, voor ze in onze zakken terechtkwamen, een hele lange weg afgelegd, die heel wat verbeterprocessen kan gebruiken.

Belangrijke grondstoffen, zoals goud en kobalt, die gebruikt worden voor de productie van onze smartphones, worden ontgonnen door mijnbouw, een van de vier grootste drivers van ontbossing. Hergebruik en recyclage zijn dus essentieel willen we onze bossen, de longen van onze planeet, beschermen.

Meer informatie over Re-Connect

Het project Re-Connect kwam tot stand dankzij de financiële middelen van Brussels International, Vlaanderen Circulair en DGD en de fijne samenwerking met Catapa en De Transformisten.

Terug

BOS+ verwelkomt 3-30-300 regel als nieuwe Vlaamse groennorm

Vlaamse milieubeweging laat partijen eco-examen afleggen: check hier hoe ze scoren

Lees meer artikels