Leuk nieuws voor fervente wandelaars, het langeafstandspad in het Nationaal Park Hoge Kempen is met 30 kilometer uitgebreid. In totaal kan je nu 110km wandelen, bijna uitsluitend langs onverharde paadjes door bos en heide. Letterlijke hoogtepunten vind je op de terriltoppen van Eisden en het Thor park in Waterschei.
Het park werd in 2020 dubbel zo groot: van 5.700 hectare naar 12.000 hectare. Onze Vlaamse natuur is vaak klein en versnipperd, wat dit natuurgebied extra waardevol maakt. Het creëert rustgebieden waar fauna en flora minder verstoord wordt, en dus meer kansen krijgt. Ook op vlak van biodiversiteit biedt dit extra voordelen rond migratie of voor dieren die grote territoria nodig hebben.
In grote aaneengesloten natuurgebieden kunnen ook belangrijke rustfactoren, zoals duisternis en stilte, terugkeren. Voor de meeste levensvormen, inclusief de mens, is de cyclus van licht en duisternis erg belangrijk. Lichtvervuiling wordt bijvoorbeeld als een van de hoofdoorzaken gezien van de sterke achteruitgang van de diversiteit en biomassa van insecten. Heel wat nachtactieve en nuttige diersoorten zoals vleermuizen en nachtvlinders zijn lichtschuw en zien hun leefgebied alsmaar verder inkrimpen. Ook de kans op bepaalde kankers en hart- en vaatziekten bij de mens kan stijgen door de blootstelling aan (hoofdzakelijk wit) kunstlicht.
Stilte wordt dan weer steeds meer erkend als medicijn tegen spanning, stress of geestelijke instabiliteit. Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen de aanwezigheid van recreatieve groengebieden en de gezondheid van de bevolking. Drie kenmerken, namelijk sereniteit, ruimte en natuurlijkheid blijken in het bijzonder van belang voor het herstellen van de mentale capaciteit van mensen.
Het pad wordt momenteel nog bewegwijzerd en tijdens het pinksterweekend officieel ingewandeld.