Updates
Nieuws

Bolivia brandt: “drie keer oppervlakte van Vlaanderen in as”

Niet enkel in Brazilië woeden hevige bosbranden. In Bolivia heeft het vuur sinds augustus al minstens 4 miljoen hectare bos en grasland in de as gelegd – bijna drie keer de oppervlakte van Vlaanderen.

De oncontroleerbare branden rukken steeds verder op in het Chiquitania droogbos, een uniek inheems bos in het centrum van het land.

1000 hectare per uur

De branden legden in de regio naar schatting al 850.000 hectare bos in de as: meer dan 12 procent van de oppervlakte van het departement Santa Cruz.

De Vlaamse organisatie BOS+ werkt in de regio al sinds 2012 samen met verschillende Boliviaanse organisaties. “Onze partners in de regio laten weten dat de toestand nog steeds dramatisch is”, zegt BOS+ vertegenwoordiger Lien Merre in Bolivia. “Er verdwijnt de laatste weken gemiddeld 1000 hectare kostbaar bos per uur”.
 
Het droogbos van Chiquitania staat bekend om zijn hoge biodiversiteit en het grote aantal soorten dat enkel daar voorkomt. Daarbij komt nog dat de bomen een belangrijke bron van inkomen en basisvoorzieningen zijn voor de gemeenschappen. “Het is daarom levensbelangrijk, zowel voor de biodiversiteit als voor het welzijn van de lokale bevolking”, zegt Merre.

Jaarlijks

De Boliviaanse bossen worden elk jaar geteisterd door branden, meestal aangestoken om grond vrij te maken voor landbouw. De Boliviaanse overheid moedigt de gecontroleerde branden aan.

Maar de lokale overheden registreerden slechts duizend toelatingen voor dergelijke gecontroleerd branden, amper 3% van het huidige aantal, schat het Boliviaanse Agentschap voor Bos en Gronden.

Volgens Merre hoeft het niet te verbazen dat het beleid uit de hand is gelopen.  “Op die manier verdwijnen er aan een onheilspellend tempo wel waardevolle bossen voor landbouwgrond terwijl de regio in Santa Cruz al van oudsher leeft van duurzaam bosbeheer.”

Vlaamse impact

De afgelopen weken was er heel wat aandacht voor de branden in het Braziliaanse Amazonewoud, maar ondertussen hebben dus ook in Bolivia en Paraguay de intensiteit en de oppervlakte van de branden gigantische proporties aangenomen.

“Hoewel de verantwoordelijkheid van de nationale overheden verpletterend is, reiken de oorzaken en gevolgen van deze branden tot ver buiten de grenzen van de landen”, zegt Bos+. “Ook onze levensstijl in Vlaanderen heeft een impact die tot aan de andere kant van de planeet voelbaar is.”
 
De organisatie vraagt onder meer extra aandacht voor de impact van de Europese vleesproducten, die de druk op de gronden in Zuid-Amerika doet toenemen.

“Heel wat ontbossingen in Zuid-Amerika worden immers aangedreven door agro-industriële belangen en de Belgische veeteeltsector heeft voorlopig allerminst een overtuigend antwoord wanneer zij wordt aangesproken op haar import van soja uit de betrokken landen”, zegt Bos+. De organisatie wijst er ook op dat een aantal Belgische grootbanken nog steeds grote bedragen investeert in bedrijven die rechtstreeks betrokken zijn bij de ontbossingen.

Herstel

Bos+ start een inzamelactie om de getroffen wouden te helpen herstellen in samenwerking met haar Boliviaanse partners. Er wordt naast herbebossing ook geïnvesteerd in brandpreventie en blustraining, en ondersteuning van lokale gemeenschappen op het vlak van duurzaam bosbeheer.

“Om je een idee te geven: voor een bedrag van 20.000 euro kan BOS+ samen met de Bolivaanse partnerorganisaties al 100 hectare Chiquitania droog bos opnieuw aanrijken na de branden en zo het herstel bespoedigen”, zegt Merre. “Daarnaast zal het geld ook dienen voor materiaal en opleidingen rond brandpreventie, blustechnieken en duurzaam bosbeheer én voor de inzet van voldoende bosopzichters.”

Terug

Verslag excursie houtproductie in de Dijlevallei

Leestip: bosvitaliteitsinventaris 2023

Lees meer artikels