Van 11 tot 15 oktober gaat in Kunming, China, de internationale top van de Conventie van Biologische Diversiteit (CBD COP15) door. Regeringsleiders van 168 landen zullen er aan een plan werken om tegen 2030 de achteruitgang van de globale biodiversiteit te stoppen en herstel mogelijk te maken. Waarom is deze top voor BOS+ zo belangrijk?
Niet alleen het klimaat verkeert door menselijk toedoen in crisis, ook – en mede door de stijgende temperaturen – de wereldwijde biodiversiteit. Het recente Living Planet rapport van WWF toont aan dat sinds 1970 de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 68% is afgenomen.
Menselijke activiteit
De oorzaak: menselijke activiteit. Habitatverlies en overexploitatie zijn vandaag de grootste oorzaken voor het uitsterven van diersoorten, maar ook vervuiling heeft zijn aandeel. Het grote verschil tussen de uitstervingsgolf die we vandaag ervaren en de vijf voorgaande golven die hebben plaatsgevonden op aarde, is dat de mens nog steeds het heft in handen heeft om het proces te keren.
Er staat heel wat op het spel. Zonder voldoende aantal soorten kunnen ecosystemen niet functioneren. Die voorzien ons van o.a. grondstoffen, materiaal, voedselvoorziening, watervoorziening, CO2-opslag en vele andere levensbelangrijke diensten en producten. Een enorme uitdaging, maar cruciaal om het welzijn van de mens en haar toekomstige generaties te verzekeren. Daarom is de COP 15 over biodiversiteit zo belangrijk.
Net zoals tijdens de jaarlijkse klimaattop, wordt tijdens deze Conference of the Parties gezocht naar een akkoord over wereldwijde doelstellingen. Maar hier gaat het dus niet over klimaat maar over het in stand houden van biodiversiteit, en de acties die daarvoor moeten ondernomen worden.
Extra belangrijk
Deze editie is extra belangrijk omdat er doelstellingen en acties worden vastgelegd voor de komende tien jaar. Met andere woorden, er zal getimmerd worden aan een plan om tegen 2030 de achteruitgang van de globale biodiversiteit te stoppen en herstel mogelijk te maken.
Volgens BOS+ is een betere bescherming van onze bossen daarbij van cruciaal belang. Bossen – en in het bijzonder tropische bossen – herbergen niet alleen meer dan 60.000 boomsoorten, ze zijn ook thuis voor ontelbare andere soorten. Bossen bedekken maar liefst 1/3de van de totale landoppervlakte, bevatten 80% van de amfibiesoorten, 75% van de vogelsoorten en 68% van de zoogdieren.