Updates
Nieuws

De snelste weg naar onsterfelijkheid: plant een boom

© Vilda - Yves Adams

“Iedereen moet een boom planten, een kind krijgen en een boek schrijven. Ze overleven ons alle drie, en verzekeren zo een mate van onsterfelijkheid.” De Cubaanse dichter en revolutionair José Marti wist het al: een boom planten is goed voor jou, voor je zelfontplooiing én het is de makkelijkste manier om (een beetje) onsterfelijk te worden.

Maar er is meer, harde feiten die aantonen dat bomen in de buurt goed voor je zijn, bijvoorbeeld.

  • Bomen zijn een wondermiddel voor je gezondheid, in de VS redden ze elk jaar 850 levens en voorkomen ze meer dan 670.000 acute ademhalingsproblemen.
  • Groen zet aan tot beweging, dat is dan weer het beste middel tegen diabetes en obesitas, en zorgt bovendien voor het mentale welbevinden. Bewoners van een groene buurt brengen minder vaak een bezoek aan de huisarts voor een angststoornis of depressie. In een groene omgeving is de kans dat je fysieke activiteit doet 3x hoger en het voorkomen van obesitas 40% lager.
  • De aanwezigheid van bos en groen binnen een straal van 1 km rond de woning, zorgt ervoor dat 40% van de ziektes minder voorkomt. De invloed op mentale ziektes is het grootst, maar ook hartziektes, nek- en rugklachten, infecties van luchtwegen en maag en darmen, en astma komen minder voor.
  • Plant je een boom aan de westenkant van je huis, dan bespaar je op 5 jaar tijd 3% op je energiefactuur, na 15 jaar is dat bijna 12%.
  • Bomen in de stad verminderen de sterftecijfers tijdens hittegolven met 5 tot 28%.

Hoe plant ik een boom? Een simpel stappenplan

Een boom plant je tussen november en maart, dan ligt de sapstroom stil door het koude weer en kan de boom verhuizen zonder schade op te lopen.

  • Stap 1: kies de gepaste boomsoort
    Hoe hoog mag de boom worden? Hoe is de bodem? Wat vind je mooi? De Bomenwijzer adviseert je in een paar klikken welke boomsoort aan jouw verwachtingen voldoet.
  • Stap 2: bereid je terrein voor
    Plant je de boom in een dichte grasmat, zorg dan dat het gras voldoende kort is. Maak een plantgat met een boor of spade. Het plantgat moet voldoende groot zijn zodat alle wortels er mooi in passen (niet geforceerd of draaiend erin duwen). De put moet diep genoeg zijn zodat je – zonder forceren – de hoogste wortels net onder het oppervlak krijgt. Onderaan de put maak je de aarde best wat los, zo vinden de wortels vlot hun weg naar het water.
  • Stap 3: verzorg het plantsoen
    Zorg ervoor dat de naakte wortels niet te lang blootgesteld worden aan de lucht voor je het plant. Hou de wortels altijd vochtig en bedek ze onder plastic of een natte jutezak. Moet je het plantsoen langer dan één dag stockeren, graaf het dan tijdelijk in zodat de wortels niet uitdrogen. De allerkleinste wortels nemen immers water en voedingsstoffen op uit de bodem. Wanneer die afsterven, kan de boom niet meer opstarten in het voorjaar. Wees voorzichtig, op een halfuurtje tijd kan het kwaad geschied zijn, zeker bij droog zonnig weer.
  • Stap 4: plant de boom
    Plaats de boom in de put en vul die weer met aarde. Zorg dat je geen grote kluiten gebruikt, maar dat de aarde verkruimeld is. Vermijd dat graszoden of takken in de put komen. Voordat de put helemaal gevuld is, schud je voorzichtig met de boom, zodat de aarde overal tussen de wortels valt. Vul de put dan helemaal en stamp de aarde voorzichtig maar stevig aan. Eventueel geef je de boom nog wat water.

Meer informatie vind je hier.

Heb je specifieke vragen over bomen planten of zie je het groter en wil je aan bosuitbreiding doen? Contacteer ons dan via info@bosplus.be.

Terug

“Zonder bos zijn we geen Siekopai”

Geen tijd meer over om het einde van ontbossing verder uit te stellen

Lees meer artikels