Al sinds 2013 wordt in het Canadese Ontario een 30×30 Nature Challange georganiseerd. Een van de voornaamste resultaten van bijhorende gezondheidsonderzoeken was dat – hoewel niet vanzelfsprekend in deze moderne wereld – het effectief mogelijk was om onze tijdsindeling te veranderen en meer tijd door te brengen in de natuur. De gevolgen van deze omslag zijn waanzinnig: meer contact met de natuur zorgt voor meer geluk en een hogere productiviteit op het werk. Een grotere verbondenheid met onze groene omgeving zorgt ook voor een grotere zorg voor onze natuur.
Organisaties proberen wanhopig manieren te vinden om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren. De natuur biedt hiervoor een onderbenutte en vaak over het hoofd geziene kans. Veel mensen zijn nog niet helemaal op de hoogte van de voordelen van het contact met de natuur voor de gezondheid, hoe deze voordelen de effectiviteit van het werk beïnvloeden en hoe werknemers worden gestimuleerd om tijd door te brengen in de natuur. Verbinding maken met de natuur werd doorheen de tijd moeilijker gemaakt dan nodig is.
Canadese en Vlaamse versie van 30-30 niet helemaal hetzelfde
Gelijkaardig aan de Vlaamse 30-30-campagne dat georganiseerd wordt door CM, BOS+ en het ANB, ontwikkelde de David Suzuki Foundation (DSF) in Canada de 30×30 Nature Challenge om mensen aan te moedigen de band met de natuur te versterken. Beide 30-30-campagnes zijn echter niet helemaal hetzelfde; terwijl de Canadese 30×30-versie voornamelijk focust op het contact met de natuur, voegt de Vlaamse versie er nog het bewegingsaspect aan toe.
In 2015 waren de Canadese 30×30-deelnemers betrokken bij een gezondheidsonderzoek dat werd uitgevoerd door DSF en Dr. Elizabeth (Lisa) Nisbet, assistent-professor van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Trent in Ontario. Meer dan 10.000 mensen namen deel aan het onderzoek, zo’n 2.285 deelnemers dienden informatie in die kon worden gebruikt voor analyse. De resultaten toonden aan dat over het algemeen de 30×30-uitdaging succesvol was in het aanmoedigen van deelnemers om het contact met de natuur te vergroten. Deelnemers rapporteerden ook een toename van natuurverwantschap met de natuur en een verbetering van hun welzijn aan het einde van de uitdaging.
“De 30×30 Nature Challenge was een vrijwillige verbintenis en de resultaten suggereerden dat meer contact met de natuur voordelen had voor het verhogen van het geluk,” zegt Nisbet. Deelnemers verdubbelden bijna hun wekelijkse contact met de natuur, en genoten ook van een betere stemming en minder stress.
Effecten van 30-30 op het werk
Een aantal werkplekken in Canada hebben de uitdaging onder de aandacht van hun werknemers gebracht. Aan het begin van de enquête werd aan de respondenten gevraagd of ze kennis hadden genomen van 30-30 op het werk. Deelnemers die ‘ja’ gaven, kregen drie aanvullende vragen over de jobfunctie. Aan de deelnemers werd gevraagd hoe tevreden ze waren met hun werk in de vorige maand, hoe goed ze het met hun collega’s konden vinden en hoe productief ze zich voelden in hun werk. Deelnemers rapporteerden geen veranderingen in werktevredenheid of interacties met collega’s. Aan het einde van de uitdaging hadden de mensen echter wel het gevoel dat ze iets productiever waren in hun werk.
Interview met Dr. Elizabeth Nisbet. Wat is het belangrijkste dat we moeten onthouden van de resultaten van de 30×30 Nature Challenge?
Dr. Elizabeth Nisbet: De belangrijkste (en misschien wel bijzonderste) bevinding van 30×30 Nature Challenge is dat het mogelijk is om te veranderen hoe we onze tijd doorbrengen en, als gevolg daarvan, ons welzijn te verbeteren. Er is ruimte in ons drukke leven voor enkele uren natuurcontact per week. De deelnemers waren in staat om hun wekelijkse natuurtijd te verdubbelen in de loop van de maand mei, en het toegenomen contact met de natuur werd in verband gebracht met een aanzienlijke toename van geluk.
De manier waarop we onze vrije tijd doorbrengen, beïnvloedt hoe we ons voelen – fysiek en mentaal – en dit ligt tot op zekere hoogte binnen onze controle. Met andere woorden, als we weten wat de effecten van de natuur zijn op ons welzijn, kunnen we weloverwogen beslissingen nemen over waar we onze tijd doorbrengen en welke omgevingen we kiezen die onze gezondheid verbeteren in plaats van er afbreuk aan te doen. Door naar buiten te gaan, voor een wandeling of andere activiteit in de natuur, verbeteren we onze psychologische gezondheid, en versterken we ook onze band met de natuurlijke wereld. Dat is goed voor ons én het milieu.
Hoe kunnen gemeenschappen en organisaties het 30-30-concept aanpassen voor hun eigen initiatieven?
Dr. Elizabeth Nisbet: Omdat onze moderne levensstijl ons vaak scheidt (fysiek en psychologisch) van de natuur, kunnen veel mensen niet meer genieten van een regelmatige dosis contact met de natuur. Door doelen te stellen om meer tijd door te brengen in de natuur kunnen we ervoor zorgen dat we deze belangrijke connectie niet verwaarlozen. De gezondheidsvoordelen van contact met de natuur zijn relevant voor zowel individuen als organisaties. Het is voordelig voor ons persoonlijke geluk en voor onze persoonlijk contact met de natuur, maar er zijn ook overloopeffecten. Het contact dat we in onze vrije tijd hebben met de natuur, lijkt zich uit te breiden naar andere levensdomeinen. Met andere woorden, verbinding maken met de natuur draagt bij aan ons welzijn, zelfs nadat we de natuurlijke omgeving hebben verlaten en terug zijn gegaan naar onze huizen en werkplekken.
Mensen met een sterk gevoel van verbondenheid met de natuurlijke wereld zijn over het algemeen gelukkiger, en dit heeft voordelen voor de gezondheid en productiviteit. Natuur- en groenonderzoek laat zien dat zelfs het bekijken van natuur vanuit een raam onze frustratie vermindert en ons welzijn verbetert. Een ander voordeel van de verbondenheid met de natuur is dat ze een grotere zorg voor de natuurlijke omgeving bevordert. Mensen zijn gemotiveerder om voor iets te zorgen als ze zich ermee verbonden voelen. Deze verbondenheid met de natuur kan de sociale cohesie bevorderen en zo gemeenschappen versterken als ze samenwerken.
Artikel vertaald en overgenomen van Hiking Research.