Maak kennis met Fermín Chimantani, boegbeeld van de inheemse gemeenschappen in Peru, en van hun rol als stewards van het Amazonewoud. Changemakers als Fermin staan onder druk in hun strijd voor duurzame verandering en tegen klimaatonrecht. De inspraak en actieve betrokkenheid van inheemse gemeenschappen in natuurbehoud is echter essentieel voor mensenrechten én natuur. Fermín Chimantani verdedigt en versterkt hun rol en positie in Peru, in de gemeenschap en op klimaatonderhandelingen.
Wie is Fermín Chimantani?
Fermín komt uit het dorpje Puerto Luz, in de bufferzone van het Amarakaeri-natuurreservaat, in het zuidoosten van Peru. Hij behoort tot de inheemse Harakbut-Etnie, die in dat gebied van het Amazonewoud leeft. Inheemse gemeenschappen zijn stewards van klimaat en biodiversiteit, maar moeten meer dan ooit opboksen tegen ontbossing door actoren van buitenaf. Rond Fermíns geboortedorp is het woud nog vrijwel intact, maar hij zet zich al meer dan tien jaar in om oprukkende bedreigingen – zoals goudmijnbouw – buiten te houden.
Fermín: “Van protest naar voorstel, en van voorstel naar actie.”
Hoe werkt BOS+ samen met Fermín en inheemse gemeenschappen?
Effectieve en rechtvaardige natuurbescherming kan enkel werken als de inheemse gemeenschappen rond de reservaten betrokken worden in het beheer ervan. Daarom zet BOS+ in op het versterken van gemeenschappen in co-beheer: samen en op gelijke basis met de overheid.
Fermín speelt in dit verhaal een sleutelrol. Al meer dan tien jaar geeft hij dit co-beheersmodel mee vorm. Van 2011 tot 2017 was hij verantwoordelijk voor het beheer van het Amarakaeri-reservaat, dat mede dankzij hem nu op de groene lijst van best beheerde natuurgebieden ter wereld staat. Sinds 2017 is hij voorzitter van ANECAP, de koepelorganisatie van inheemse gemeenschappen die Peruviaanse natuurreservaten co-beheren. Een rol die hij met glans vervult. Hij verdedigt hun rol als gelijkwaardige partners op nationaal niveau, draagt het co-beheermodel internationaal uit en consolideert de financiële zelfredzaamheid van de reservaten. Fermí protesteert, schrijft beheersvoorstellen en zorgt ervoor dat die vertaald worden in actie op terrein, voor de bescherming van enorme oppervlaktes Amazonewoud. Zo heeft hij een enorme positieve impact op mensenrechten, biodiversiteit en klimaat.