Updates
Nieuws

Tuin(h)ieren

Uitwaaien aan het strand of in het bos is zalig, maar gelukkig hoef je je natuurmomentje niet altijd zover te zoeken. Verre verplaatsingen naar (grotere) groenpolen zijn nu zeker niet aan de orde. Dus wat dacht je ervan om aan de slag te gaan in je eigen tuin? Het is immers hoog tijd om je tuintje zomerklaar te maken. 

Al dat zwoegen en zweten in de buitenlucht heeft bovendien meer voordelen voor je lichaam en geest dan je denkt.  

  1. Tuinieren is vaak hetzelfde werkje herhalen. Water geven, onkruid wieden, snoeien, harken… er komt geen einde aan! Opmerkelijk genoeg zorgt net die herhaling voor zenuwverbindingen in je hersenen die je creativiteit verbeteren. Door planten te verzorgen boost je bovendien de hersengebieden die verband houden met leren, aandacht en geheugen. Tuinieren is daarom de perfecte training voor je brein: door dagelijks je groene vingers aan het werk te zetten, kan je het risico op dementie met 36 procent verminderen. 
  2. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ieder van ons zich gelukkiger voelt tussen het groen, en dat mensen zich onbewust aangetrokken voelen tot planten. Plantliefhebbers zijn eerder optimisten, en dat optimisme vertaalt zich in lagere levels van het stresshormoon cortisol. Een namiddagje tuinieren levert je minder stress, een beter humeur en een positiever zelfbeeld op. Na enkele minuten tuinieren zakt ook je bloeddruk. Personen die twee keer per week tuinieren, verlagen zo het risico op een hartaanval met 27 procent. 
  3. Tuinieren is letterlijk een work-out: 30 minuten stevig tuinieren is goed voor zo’n 170 calorieën. Het traint bovendien je arm-, schouder- en beenspieren. Een korte stretching als opwarming is daarom geen overbodige luxe. 
  4. Van dat wroeten in de aarde word je best vies, maar ook dat is in je voordeel. De bacteriën die je in je tuin terugvindt zijn goed voor je afweersysteem tegen allergenen. Eenmaal opgenomen via je huid of je longen versterken goede bodembacteriën je immuunsysteem en helpen ze tegen allergische reacties zoals niezen, een kriebelige keel en kortademigheid. Zwangere vrouwen zijn in dit geval een uitzondering en nemen best hun voorzorg tegen toxoplasmose. 

Geen verplaatsing nodig en een boost voor je immuunsysteem: tuinieren is nu het ideale medicijn.

Terug

Amazonewoud in Ecuador beter beschermd door project met de Sápara

Ontbossing bedreigt nu ook beschermd natuurreservaat en inheemse gemeenschappen in Peru

Lees meer artikels