Updates

20 bomen in uw gemeente, minimaal 20 dagen lang

Trees Please

Trees Please, dat is het mobiele ‘pop-upbos’ van BOS+, op tournee door Vlaanderen. 20 bomen in kisten nemen parkeerplaatsen of pleinen in om aan te tonen hoe die publieke ruimte op een meer aangename en natuurvriendelijke manier kan worden ingenomen. Volgende stop: jouw gemeente of stad?

1 parkeerplaats = 1 boom

We hebben vier miljoen auto’s in Vlaanderen. Voor elk van die wagens bestaan er gemiddeld 2 parkeerplaatsen. Een parkeerplaats is 30 vierkante meter. Dit geeft een totale verharde oppervlakte van 24.000 hectare, voor objecten die het grootste deel van de tijd gewoon stilstaan (Vlaamse Bouwmeester). 

Met gedeeld vervoer kan maar liefst 8.000 tot 19.000 ha aan parkeerruimte vrijkomen (autodelen.net). Dat is bijna 10% van het bos dat we vandaag in Vlaanderen hebben!

Koning auto wankelt gelukkig op zijn voetstuk. Steeds meer gemeenten kiezen voor duurzame mobiliteit en parkeerbeleid. Jouw gemeente ook?

 

Laat zien wat vergroening kan doen

Nemen wagens in jouw gemeente net iets te veel plaats in? Wil je liever bomen zien, dan parkeerplaatsen in je buurt? Wil je de gemeente en buurtbewoners activeren tot verandering?

Als je op al deze vragen volmondig ‘ja’ hebt geantwoord, dan zit je bij BOS+ aan het juiste adres.

De formule is simpel; Leen met je gemeente 20 bomen met Trees Please, neem voor minimaal 20 dagen de publieke ruimte in en laat zien wat vergroening kan doen met jouw omgeving.

 

Neem contact op
Leen bomen

Dokter Bos

Trees Please wil gemeenten en inwoners tonen hoe hun buurt er kan uitzien wanneer er ruimte gemaakt wordt voor wat meer groen, maar ook wat de voordelen zijn van dit groen in hun leef- en verblijfsomgeving.

Daarom worden de bomen vergezeld door infoborden van Dokter Bos, waarop infographics meer vertellen over de positieve effecten van bomen op het menselijk welzijn en gezondheid. De hoop is uiteraard dat deze tijdelijke interventies kunnen uitgroeien tot permanente vergroeningen.

Wat voorziet BOS+?

 • 20 bomen in potten met leuke infobordjes over de boomsoorten,
 • 20 kisten om de bomen in te planten,
 • informatieborden van Dokter Bos, die het belang belichten van groen,
 • drie bankjes: een rustpunt in het groen, voor voorbijgangers en buurtbewoners,
 • en promotiemateriaal.

Leen bomen

Wat moet jij voorzien?

 • Een geschikte locatie met nodige toestemming om het bosje te kunnen plaatsen,
 • vervoer: 2 bestelwagens van 20 m³,
 • 5 à 6 m³ potgrond,
 • 2 personen voor vervoer + voor opbouw en afbraak (BOS+ zorgt voor uitleg in de vorm van een handleiding en filmpje),
 • en bekendmaking van de aanwezigheid van Trees Please in jouw gemeente of buurt.

Prijs? Voor het lenen van de bomen betaal je 500 euro. Ook de vaste beplanting (groen dat rond de bomen wordt geplaatst) betaal je zelf. Deze kan je later op een andere locatie planten. 

Leen bomen
 • Promo Trees Please
 • Hoe zet ik het pop-upbos op?

Waarom Trees Please?

Goed voor ons welzijn

Bossen en bomen zorgen voor onze gezondheid. Op meer manieren dan je zou denken. Eerst en vooral doen ze ons meer naar buiten trekken, meer bewegen en elkaar meer ontmoeten. Daarnaast helpen ze ons beter omgaan met stress, angst en piekergedrag, bevorderen ons geluksgevoel, creativiteit en slaappatroon. Tot slot zuiveren onze lucht en ons water, en houden onze steden leefbaar.

Bos, bomen en welzijn en groene steden zijn kernthema’s van BOS+. Bomen en bossen, ze zijn zo ontzettend gezond, zoek ze op.

Leen bomen met Trees Please en geniet van alle gezondheidsvoordelen die bomen ons te bieden hebben.

Lees meer over groene steden

Dokter Bos

Vandaag gaan we met z’n allen steeds meer het belang van bossen en bomen waarderen. Voor ons eigen welzijn, maar ook voor het welzijn van de grotere ecosystemen waar wij deel van uitmaken. Dokter Bos is er voor jong en oud, in ons dagelijkse leefomgeving en in de zorg. Ze wijst ons de weg naar een groenere en gezondere leefomgeving en levensstijl.

 

Meer weten over Dokter Bos

Download de Dokter Bos – Trees Please Infographics

Dokter Bos – Trees Please voor kinderen

Leen bomen met Trees Please en geniet van de gezondheidsvoordelen van bomen voor onze kinderen en kleinkinderen.

Dokter Bos – Trees Please voor volwassenen

Leen bomen met Trees Please en geniet van de gezondheidsvoordelen van bomen voor volwassenen

Dokter Bos – Minder auto’s voor meer groen.

We maakten een infographic over de gezondheidsvoordelen van bomen. Die maken van jouw buurt een leefbare en groene omgeving.

Interesse? Contacteer ons!

Mag jouw buurt er wel wat groener uitzien? Neemt koning auto net iets te veel plaats in? Wil je de gemeente en buurtbewoners activeren tot verandering? Neem dan contact met ons op en leen bomen met Trees Please jouw trees on demand!

Projectmedewerker

Eva Forceville

eva.forceville@bosplus.be