Updates
Nieuws

10 redenen om te bewegen in het groen

Corona houdt ons al bijna een jaar in haar greep. Lockdowns, quarantainemaatregelen, bubbels, knuffelcontacten: zaken die we liefst zo snel mogelijk uit ons collectieve geheugen willen wissen. Maar de crisis heeft ons gelukkig ook zaken doen inzien. Onze relatie met de natuur is ongezond en verre van evenwichtig. Toch kunnen we niet zonder haar. De natuur geeft ons oneindig veel voordelen, bewijst ons tal van diensten en vraagt daar niets voor terug. Hoog tijd dus om iets terug te doen, hoog tijd om van een win-lose, naar een win-win situatie te streven. Dat kan, met de 30-30 challenge. Daag jezelf uit om 30 dagen, 30 minuten lang te bewegen in het groen en te profiteren van alle voordelen die de natuur ons biedt. En plant achteraf met BOS+ het 30-30 bos, om ook iets voor de natuur terug te doen. Let’s go for a win-win!

Bewegen is goed voor je, dat weet iedereen. Maar bewegen in het groen, dat is nog beter. Onderzoek toont aan dat ‘green excercise’ of bewegen in een natuurlijke omgeving beter is voor onze gezondheid dan bewegen in niet-natuurlijke omgevingen. De fysieke, psychologische en emotionele connectie die mensen ervaren met hun omgeving bij het bewegen in de natuur en die zich niet voordoet bij bewegen in een kunstmatige omgeving, zorgt ervoor dat mensen zich na hun work-out veel beter voelen (Araújo et al., 2019; Turner & Stevinson, 2017). Buiten sporten of bewegen is bovendien gezonder dan binnen je work-out doen, omdat de luchtkwaliteit er zoveel malen beter is (Slezakova et al., 2018).

Deze voordelen zijn slechts het topje van de ijsberg, er zijn nog tal van redenen waarom bewegen in het groen goed voor je is. Daarom lanceren BOS+ en CM dit jaar de zesde editie van de 30-30 campagne. Zet 30-30 alvast in je agenda: vanaf 6 maart tot en met 4 april bewegen we samen 30 dagen (minstens) 30 minuten in het groen. Na registratie kan je een handig dagboek bijhouden, tips en inspiratie opdoen en meebouwen aan het 30-30 bos. Op basis van bevragingen van deelnemers van voorgaande 30-30 edities werden al een aantal opmerkelijke bevindingen gedaan. Bevindingen die de volgende stelling alleen maar kracht bijzetten: of je nu een stadsmus bent of boomkruiper, iedereen heeft baat bij beweging in het groen. Niet overtuigd? Hieronder sommen we alvast 10 belangrijke redenen op om te bewegen in het groen.

1. Bewegen in het groen gaat vanzelf

Ooit al gemerkt dat het fijner is om te bewegen in de natuur? Bossen en parken doen je als het ware vanzelf bewegen. Een natuurlijke omgeving verveelt immers minder snel dan een sportzaal of fitnessruimte, er is altijd wel iets interessant te zien of te bewonderen onderweg. Deze aantrekkingskracht van de natuur die wij allemaal onbewust ervaren, is te wijten aan de perfecte balans die er aanwezig is tussen eenvoud en complexiteit, orde en onvoorspelbaarheid. Als mens geven wij hierdoor altijd de voorkeur aan natuurlijke omgevingen en objecten (Aks & Sprott, 1996). Dat maakt het voor ons dus veel boeiender om in een natuurlijke omgeving tijd te spenderen en te bewegen dan binnen te zijn.

Trek dus gewoon de natuur in, snuif de heerlijke geuren op en geef je ogen de kost. Voor je het weet heb je er al een goede wandeling of loopsessie opzitten. Regent het? Ga dan gewoon naar het bos, dan houden de bomen je droog. Maar ook bij heel warme dagen is een bos de ideale omgeving om verkoeling te zoeken.

Trek ook eens samen met je kinderen de bossen in. Kinderen die vaak in het bos spelen, ontwikkelen immers een betere motoriek (Fjørtoft, 2001). Ze kunnen je vergezellen op jouw work-out, leuke bosspelletjes spelen, nieuwe planten of dieren ontdekken en hun creativiteit de vrije loop laten.

2. Je voelt je beter in je vel

‘Ik ga buiten even stoom afblazen’; een uitspraak die je ongetwijfeld al een aantal keren in de mond nam na een stressvolle meeting of een heftige discussie. Die uitspraak is niet uit de lucht gegrepen; een wandeling in het bos verbetert effectief je zelfvertrouwen en je humeur. Zelfs door 5 minuten buiten te bewegen voel je je al een stuk zelfzekerder en vrolijker (Pretty & Barton, 2010). Een absolute aanrader dus wanneer je kampt met depressie-, burn-out-, of stresssymptomen.

Belangrijk hierbij is dat je niet enkel beweegt, maar vooral beweegt in de natuur. Wandelen in een natuurlijke omgeving zorgt voor een hogere stressreductie dan in een kunstmatige omgeving. Meer zelfs, in tegenstelling tot wat sommige sportfanaten mogen beweren, is gewoon wandelen in de natuur beter voor je humeur dan een work-out in een kunstmatige omgeving, zoals een sportzaal of fitnessruimte (Olafsdottir et al., 2020). En geen zorgen als jouw buurt niet beschikt over uitgestrekte bossen of ongetemde natuurtaferelen, elke vorm van natuur is beter dan totaal geen natuur om in te bewegen. Hoewel af en toe toch de wildernis opzoeken zorgt voor nog meer positieve effecten (Hamanna & Ivtzana, 2016).

Deze zaken werden ook door deelnemers van de voorbije 30-30 edities bevestigd. Na bevraging blijkt dat hun mentale gezondheid tijdens hun deelname met bijna zes procent verbeterde. Een maand na hun deelname, werd de mentale gezondheid bij de deelnemers nogmaals getoetst. Hieruit bleek dat zelfs een maand na deelname de mentale gezondheid ruwweg op dat hogere peil was gebleven.

Of je de beweging dus blijft volhouden na de 30-30 challenge of niet, je hebt er hoe dan ook baat bij. Niet twijfelen dus, gewoon doen!

3. Goed voor je gezondheid

In tijden als deze is het cruciaal om onze gezondheid zo goed mogelijk te bewaken, bewegen in de natuur kan je daarbij helpen (Sandifer et al., 2015).

Bewegen heeft namelijk een positief effect op ons immuunsysteem (Simpson et al., 2020). Mensen met een actieve levensstijl hebben hierdoor minder kans op symptomen van luchtweginfecties (Simson & Katsanis, 2020). Let wel; er is een verschil tussen rustig bewegen, wat heel wat voordelen met zich meebrengt voor onze immuunreactie op luchtweginfecties, en een zware inspanning of afmattende work-out, wat net zorgt voor een enorme toename van de gevoeligheid voor luchtweginfecties (Matricardi et al., 2020).

Bewegen in het bos of de natuur is bovendien nog beter voor ons immuunsysteem dan bewegen in een stedelijke setting. Een recente studie, waarbij deelnemers gevraagd werd een paar uren in het bos en de stad te wandelen, toont aan dat de activiteit van immuuncellen, die cruciaal zijn in de bestrijding van virussen, vooral verhoogt wanneer we bewegen in het bos. Meer zelfs, de verhoogde activiteit van de immuuncellen kan blijven aanhouden tot ongeveer 30 dagen na een boswandeling (Li et al., 2007; Li et al.; 2008).

Regelmatig bewegen, en dan bij voorkeur in het bos, versterkt dus niet alleen ons immuunsysteem, waardoor ons lichaam beter beschermd is tegen het coronavirus. Het zorgt bovendien voor de verlichting van symptomen van luchtwegaandoeningen. Dit komt door hun luchtzuiverende functie. Bossen en bomen zijn namelijk helden in het filteren van fijn stof uit de lucht. Ze zuiveren bovendien niet alleen de lucht, ze produceren ook verse zuurstof.

Maar daar blijft het niet bij. Bewegen in de natuur zorgt ook voor een verminderde bloeddruk, voor een broodnodige extra dosis vitamine D en het verlaagt het risico op overgewicht (Pretty et al., 2007). Al overtuigd om je in te schrijven voor 30-30?

4. Het is ontspannend

Had je een drukke of stresserende dag op het werk? Geen probleem! Met een portie japanse shinrin-yoku natuurtherapie of bosbaden (Morita et al., 2007), of zelfs een korte wandeling in het bos schud je die stress van je af.

Dit blijkt onder meer uit een Japans onderzoek waarin aan deelnemers gevraagd werd om 15 minuten te wandelen in een bos en in een stedelijke setting. De cortisolconcentratie (hoeveelheid stresshormonen) werd zowel voor en na de wandeling gemeten. Uit de meting bleek dat de wandeling in het bos het stressniveau bij de wandelaars significant deed dalen (Kobayashi et al., 2019).

Dat bewegen in het groen stress vermindert kwam ook naar voor uit de ervaringen van de deelnemers van voorgaande 30-30 edities. Zij gaven aan tot 7 procent minder stress te ervaren dan voor hun deelname, gedurende de 30 dagen dat ze deelnamen. Een maand na de challenge was hun stressniveau bovendien nog steeds verlaagd.

Een kort bezoekje aan het bos vermindert eveneens piekergedrag en zorgt ervoor dat je minder blijft stilstaan bij de negatieve aspecten van je leven. Ook af en toe een bosbadsessie doen, is een perfecte remedie voor gevoelens van angst (Farrow & Washburn, 2019; Chun et al., 2017). Maak dus even tijd vrij en zet al je gedachten op een rij tijdens een bezoekje aan een park of bos.

5. Een boost voor je energieniveau

Uit vorige edities van 30-30 editie bleek dat bewegen in het groen een boost geeft aan je energiepeil en algemene vitaliteit. Ook wetenschappelijk onderzoek bevestigd dat buiten zijn en buiten bewegen gelinkt is aan een hogere vitaliteit (Ryan et al., 2010). Wanneer bewegen bovendien gebeurt in een bosomgeving, dan neemt die vitaliteit toe (Takayama et al.; 2014).

Heb je dus het gevoel dat je geen energie hebt? Trek dan gewoon even naar het bos, ook al is het maar gedurende enkele minuten. Voor je het weet voel je je weer zo fris als een hoentje!

6. Je kan beter slapen

Wandelingen in de natuur kunnen het essentiële lichamelijke herstel dat tijdens onze slaap plaatsvindt verbeteren, wat onze gezondheid uiteraard ten goede komt (Gladwell, 2016). Ook deelnemers van vorige 30-30 edities gaven aan beter te slapen tijdens de challenge. De slaapkwaliteit ging er gedurende 30 dagen bij hen met ruim 8 procent op vooruit. Meer zelfs, deelnemers sliepen tot na een maand nog tot bijna 11 procent beter dan voor de campagne.

Schermtijd en te veel neerzitten zijn twee factoren die onze slaap kunnen aantasten (Loughran et al., 2005). Jammer genoeg maken deze zaken nu bij velen onder ons deel uit van de dagelijkse realiteit. Ruil dus gewoon af en toe je computer in voor een paar wandelschoenen, je bureaustoel voor een portie natuur en wie weet slaap jij in een mum van tijd als een roosje.

7. Goed voor je verstand

Bewegen heeft een positief effect op bepaalde aspecten van ons geheugen (Loprinzi et al. 2018). Dit positieve effect staat bovendien los van de intensiteit van de work-out (Ruscheweyh et al., 2011). Zelfs een rustige wandeling heeft al een hele impact.

Wanneer deze wandeling in de natuur plaatsvindt, heeft ze bovendien nog een groter effect op je geheugen. In een onderzoek van de Universiteit van Michigan kregen studenten een korte geheugentest, waarna ze verdeeld werden in twee groepen. De ene groep maakte na de test een wandeling in het park, de andere helft trok de stad in. Eens de deelnemers terug waren van hun wandeling, deden ze de test opnieuw. De studenten die naar het park waren gegaan, scoorden bijna 20% procent beter voor hun tweede test. Degenen die in de stad hadden gewandeld, konden hun score niet in deze mate verbeteren (Berman et al., 2012).

Ook je concentratie gaat er op vooruit wanneer je regelmatig de natuur opzoekt. Het aandachtseffect van natuur is zo sterk dat het ook kinderen met ADHD kan helpen (Faber & Kuo, 2009). Heeft je kind problemen zich te concentreren? Neem je telg eens mee op je wandeling.

Ook deelnemers van voorgaande 30-30 edities gaven aan dat hun geheugen en concentratie tijdens de challenge fors toenam. Af en toe het werk aan de kant schuiven om een wandeling of work-out in de natuur te maken is dus goed voor je verstand.

 8. Boost voor je creativiteit

Tijd doorbrengen in de natuur maakt ons creatiever (Williams, 2017). Dit blijkt ook uit een studie van enkele jaren terug. Hierin werd aanvankelijk aan deelnemers gevraagd een creatieve probleem-oplossende test af te leggen. Na deze test werden de participanten gedurende vier dagen ondergedompeld in een natuurlijke omgeving. Na de uitstap werd hen nogmaals verzocht een test te doen. De resultaten waren verbluffend; de scores op de test stegen met maar liefst 50% (Berman et al., 2008).

Voor wie geen vier dagen kan vrijmaken, geen probleem! Zelfs 25 minuten wandelen in het bos is genoeg om je brein die creatieve boost te geven (Aspinall et al., 2015).

Ben je dus hopeloos op zoek naar dat ene goede idee, maar kom je er niet op? Ga dan gewoon naar buiten. Een half uurtje, 30 minuten is al voldoende. Beeld je eens in wat 30 dagen kunnen doen voor je brein?

9. Het maakt je een beter mens

Mensen die zichzelf vaak onderdompelen in natuurlijke omgevingen hechten meer waarde aan het welzijn van anderen dan het eigen welzijn (Weinstein et al. 2009). Bewegen in de natuur maakt je met andere woorden een beter mens.

Het maakt ons bovendien niet enkel vriendelijker voor elkaar, maar ook liever voor de natuur die ons omringt. De steeds groter wordende afstand van mens tot natuur, kan volgens wetenschappers leiden tot de vernietiging van die natuur. Als we die afstand echter verkleinen, door bijvoorbeeld vaak tijd in het bos of het park te spenderen, verandert dit ook ons gedrag ten aanzien van natuur. We zijn meer betrokken met en bezorgd om ons leefmilieu en gedragen ons ook milieubewuster (Nisbet et al., 2009).

10. Het is gewoon leuk

Last but not least; bewegen in de natuur is ook gewoon leuk.

Er is altijd iets te zien. Je kan er afspreken (op veilige afstand) met vrienden en familie. Je hebt een momentje rust en de kinderen amuseren zich ongetwijfeld rot.

Hebben we je kunnen overtuigen?

 

Referenties

Aks, D. J. & Sprott, J. C. (1996). Quantifying aesthetic preference for chaotic patterns. Empirical studies of the arts, 14(1), 1-16.

Araújo, D., Brymer, E., Brito, H., Withagen, R., & Davids, K. (2019). The empowering variability of affordances of nature: Why do exercisers feel better after performing the same exercise in natural environments than in indoor environments? Psychology of Sport and Exercise, 42, 138-145.

Aspinall, P., Mavros, P., Coyne, R., & Roe, J. (2015). The urban brain: analysing outdoor physical activity with mobile EEG. British journal of sports medicine49(4), 272-276.

Barton, J., & Pretty, J. (2010). What is the best dose of nature and green exercise for improving mental health? A multi-study analysis. Environmental Science & Technology, 44 (10), 3947-3955.

Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological science19(12), 1207-1212.

Berman, M. G., Kross, E., Krpan, K. M., Askren, M. K., Burson, A., Deldin, P. J., … & Jonides, J. (2012). Interacting with nature improves cognition and affect for individuals with depression. Journal of affective disorders140(3), 300-305.

Chun, M. H., Chang, M. C., & Lee, S. J. (2017). The effects of forest therapy on depression and anxiety in patients with chronic stroke. International Journal of Neuroscience, 127(3), 199-203.

Faber Taylor, A., & Kuo, F. E. (2009). Children with attention deficits concentrate better after walk in the park. Journal of attention disorders12(5), 402-409.

Farrow, M. R., & Washburn, K. (2019). A review of field experiments on the effect of forest bathing on anxiety and heart rate variability. Global advances in health and medicine8, 2164956119848654.

Fjørtoft, I. (2001). The natural environment as a playground for children: The impact of outdoor play activities in pre-primary school children. Early Childhood Education Journal, 29, 111-117.

Gladwell, V.F., Kuoppa, P., Tarvainen, M.P., & Rogerson, M. (2016). A lunchtime walk in nature enhances restoration of autonomic control during night-time sleep: results from a preliminary study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 13(3), 280.

Hamann, G. A., & Ivtzan, I. (2016). 30 minutes in nature a day can increase mood, well-being, meaning in life and mindfulness: Effects of a pilot programme. Social Inquiry into Well-Being, 2(2), 34-46.

Kobayashi, H., Song, C., Ikei, H., Park, B. J., Kagawa, T., & Miyazaki, Y. (2019). Combined effect of walking and forest environment on salivary cortisol concentration. Frontiers in public health7, 376.

Li, Q., Morimoto, K., Kobayashi, M., Inagaki, H., Katsumata, M., Hirata, Y., … & Krensky, A. M. (2008). Visiting a forest, but not a city, increases human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. International journal of immunopathology and pharmacology21(1), 117-127.

Li, Q., Morimoto, K., Nakadai, A., Inagaki, H., Katsumata, M., Shimizu, T., … & Kawada, T. (2007). Forest bathing enhances human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. International journal of immunopathology and pharmacology20(2_suppl), 3-8.

Loprinzi, P. D., Frith, E., Edwards, M. K., Sng, E., & Ashpole, N. (2018). The effects of exercise on memory function among young to middle-aged adults: systematic review and recommendations for future research. American Journal of Health Promotion32(3), 691-704.

Loughran, S. P., Wood, A. W., Barton, J. M., Croft, R. J., Thompson, B., & Stough, C. (2005). The effect of electromagnetic fields emitted by mobile phones on human sleep. Neuroreport16(17), 1973-1976.

Matricardi, P. M., Dal Negro, R. W., & Nisini, R. (2020). The first, holistic immunological model of COVID‐19: implications for prevention, diagnosis, and public health measures. Pediatric Allergy and Immunology31(5), 454-470.

Morita, E., Fukuda, S., Nagano, J., Hamajima, N., Yamamoto, H., Iwai, Y., … & Shirakawa, T. J. P. H. (2007). Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction. Public health121(1), 54-63.

Nisbet, E. K., Zelenski, J. M., & Murphy, S. A. (2009). The nature relatedness scale: Linking individuals’ connection with nature to environmental concern and behavior. Environment and behavior, 41(5), 715-740.

Olafsdottir, G., Cloke, P., Schulz, A., Van Dyck, Z., Eysteinsson, T., Thorleifsdottir, B., & Vögele, C. (2020). Health benefits of walking in nature: A randomized controlled study under conditions of real-life stress. Environment and Behavior, 52(3), 248-274.

Pretty, J., Peacock, J., Hine, R., Sellens, M., South, N., & Griffin, M. (2007). Green exercise in the UK countryside: Effects on health and psychological well-being, and implications for policy and planning. Journal of environmental planning and management50(2), 211-231.

Ruscheweyh, R., Willemer, C., Krüger, K., Duning, T., Warnecke, T., Sommer, J., … & Flöel, A. (2011). Physical activity and memory functions: an interventional study. Neurobiology of aging32(7), 1304-1319.

Sandifer, P. A., Sutton-Grier, A. E., & Ward, B. P. (2015). Exploring connections among nature, biodiversity, ecosystem services, and human health and well-being: Opportunities to enhance health and biodiversity conservation. Ecosystem services12, 1-15.

Simpson, R. J., & Katsanis, E. (2020). The immunological case for staying active during the COVID-19 pandemic. Brain, behavior, and immunity87, 6.

Simpson, R. J., Campbell, J. P., Gleeson, M., Krüger, K., Nieman, D. C., Pyne, D. B., … & Walsh, N. P. (2020). Can exercise affect immune function to increase susceptibility to infection?. Exercise immunology review26, 8-22.

Slezakova, K., Peixoto, C., Oliveira, M., Delerue-Matos, C., Pereira, M.D.C., & Morais, S. (2018). Indoor particulate pollution in fitness centres with emphasis on ultrafine particles. Environmental Pollution, 233, 180-193.

Takayama, N., Korpela, K., Lee, J., Morikawa, T., Tsunetsugu, Y., Park, B.J., Li, Q., Tyrväinen, L., Miyazaki, Y., & Kagawa, T. (2014). Emotional, restorative and vitalizing effects of forest and urban environments at four sites in japan. International Journal of Environmental Research and Public Health, 11(7), 7207-7230.

Turner, T.L. & Stevinson, C. (2017). Affective outcomes during and after high-intensity exercise in outdoor green and indoor gym settings. International Journal of Environmental Health Research, 27(2), 106-116.

Weinstein, N., Przybylski, A. K., & Ryan, R. M. (2009). Can nature make us more caring? effects of immersion in nature on intrinsic aspirations and generosity. Personality and Social Psychology Bulletin, 35(10), 1315–1329.

Williams, F. (2017). The nature fix: Why nature makes us happier, healthier, and more creative. WW Norton & Company.

Terug

‘Één lesdag in de buitenlucht maakt de lente niet’

Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Lees meer artikels