In een zeer spannende tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen heeft oud-president Lula da Silva met een zeer nipte marge (1,8 % !) gewonnen van zittend president Jair Bolsonaro. Ontevredenheid over de 700.000 COVID-doden, een slabakkende economie, aanvallen op de media, academici, gezondheidswerkers en democratische instellingen, samen met internationale reputatieschade, deden hem de das om.
Bolsonaro’s beleid was ook enorm destructief voor het Amazonewoud. Zowat iedereen ter wereld die enigszins bezig is met klimaat en biodiversiteit slaakte deze ochtend een zucht van verlichting – niet in het minst de inheemse gemeenschappen die in het woud leven. Het grootste regenwoud ter wereld is daarmee verre van gered, maar het zwaard van Damocles dat erboven bengelt, hangt terug wat steviger vast.
Bolsonaro en ontbossing
Bolsonaro’s presidentschap, dat begon in 2019, vertoonde akelige parellellen met dat van Donald Trump in de VS. Het bracht verdeeldheid en polarisering en hij trok het Overton venster in Brazilië fors naar rechts. Net zoals bij Trump is Bolsonaro ook de eerste zittende president die geen 2e ambtstermijn haalt sinds lange tijd en kondigde hij op voorhand fraude en onfaire verkiezingen aan. Dat terwijl hij ondertussen zelf het electoraal systeem probeerde verzwakken. Net zoals in de VS waren heel veel van de stemmen voor da Silva vooral anti-stemmen tegen Bolsonaro.
En net zoals Trump hem voordeed, werden milieu-instellingen gekortwiekt of onthoofd. De directeur van het INPE, het Braziliaanse agentschap dat ontbossing opvolgt, werd in 2019 ontslagen nadat hij ontbossingcijfers bleef verdedigen waar Bolsonaro het niet eens mee was. 98% Van de ontbossingsalarmen (nationaal systeem dat automatisch waarschuwt voor mogelijke ontbossing) in het land werden niet onderzocht.
Verdedigers van het woud vogelvrij
Zowel in retoriek als in beleid werd een vrijgeleide gegeven voor ontbossing door grootschalige landbouw, illegale mijnbouw en houtkap. Ook voor aanvallen op verdedigers van het woud.
De inheemse gemeenschappen, die grote delen van het Amazonewoud duurzaam beheren en het zo mee helpen beschermen, vormen een stevig obstakel voor grootschalige ontbossing. Dat strookte niet met de visie van Bolsonaro en een groot deel van de agro-industrie en grootgrondbezitters die hem steunden. Zijn eigen discours tegen deze gemeenschappen vertaalde zich in een sterke stijging van cijfers van bedreigingen, geweld tegen inheemse gemeenschappen en inname van hun land.
Niemand die het woud verdedigde bleef buiten schot: in juni van dit jaar nog werden journalist Dom Phillips en onderzoeker Bruno Araújo Pereira vermoord door mensen die illegaal producten uit het woud haalden.
Donkere wolken, letterlijk
Het was dan ook geen verrassing dat de ontbossingscijfers in de Amazone en de Cerrado onder zijn bewind fors toenamen. In augustus 2019 werd het overdag donker in Sao Paolo door de rookpluimen van 125.000 ha afgebrand bos. Een donkere voorbode van doordravende ontbossing en mensenrechtenschendingen doorheen zijn hele ambtstermijn.
Anticiperend op een mogelijk verlies van de verkiezingen – en daarmee een terugkeer naar een strenger anti-ontbossingsbeleid – schoten de ontbossingscijfers de voorbije maanden opnieuw de lucht in: in juni werd het hoogste aantal branden geregistreerd in 15 jaar.