Updates
Nieuws

BOS+ en Greenpeace lanceren Bos Actie Fonds

Sinds 2022 werken Greenpeace en BOS+ samen bij het ondersteunen van lokale actiegroepen die zich inzetten om ontbossing te voorkomen in hun buurt. Zo trokken ze onlangs naar de rechtbank met inwoners van Heist-op-den-Berg om een speelbos te beschermen. Bedreigde bossen zijn vaak enkel te redden via aanhoudend protest en dure gerechtelijke procedures. Om burgercollectieven zoals Red het Speelbos in Heist-op-den-Berg hierbij te ondersteunen roepen Greenpeace en BOS+ het Bos Actie Fonds in het leven. Zo kan iedereen een financiële bijdrage leveren voor de bescherming van onze bossen. 

Het Speelbos in Heist-op-den-Berg, Poederkot in Herentals, Zennebeemdenbos in Mechelen, … de lijst van bedreigde bossen in Vlaanderen is lang. BOS+ en Greenpeace slaan sinds enkele jaren de handen in elkaar om lokale actiegroepen te ondersteunen. Vorig jaar publiceerden beiden organisaties een rapport om de alarmbel te luiden over de staat van de bossen in Vlaanderen.[1]

Vlaanderen is één van de meest bosarme en verharde regio’s van Europa, en toch blijft hier elke dag een voetbalveld aan bos verdwijnen”, zegt Philippe Verbelen van Greenpeace. “Gelukkig zijn er steeds meer moedige Vlamingen die de strijd aangaan tegen ontbossing in hun buurt. Ons nieuwe Bos Actie Fonds is er om hen te ondersteunen. Want bossen beschermen kost bloed, zweet en tranen, maar ook wel wat geld wanneer het tot een juridische procedure komt. Dankzij het Bos Actie Fonds kunnen we samen onze Vlaamse bossen beschermen. Elke boom telt!” 

Verzet tegen natuurvernietiging werkt

  • In Herentals werd eind januari een verkavelingsaanvraag geweigerd door het Provinciebestuur. Hiervoor zou een biologisch waardevol bos gekapt worden. Vorig jaar besliste het schepencollege om haar plannen voor het aangrenzende Poederkotbos te staken. Dat zijn twee belangrijke stappen voor de vrijwaring van het oude stadsbos van wel 15 hectare.
  • In Kaulille werd vorig jaar 100 hectare waardevol bos gered. De Raad van State volgde ons beroep tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat ontbossing mogelijk moest maken voor zandontginning. 
  • Vier hectare waardevol Ferrarisbos werd gered in Rotselaar, na een lange strijd van de lokale actiegroep Semper Ferraris.
  • Ook het Limburgse natuurgebied Groene Delle kon door lokale actiegroepen gered worden van het beton, met een petitie van 33.000 handtekeningen en meer dan 4500 bezwaarschriften. 

Om deze lijst overwinningen te laten groeien, roepen BOS+ en Greenpeace nu de hulp van het publiek in. 

“Dankzij het Bos Actie Fonds kunnen we lokale actiegroepen en burgers nog beter bijstaan, en samen met hen ontbossing bestrijden: bij onze overheden, in de rechtbank en op straat.Tot onze bossen eindelijk de sterke decretale bescherming krijgen die ze verdienen. Want laten we niet vergeten: voor elk bos waarvoor burgers op de barricaden gaan staan, zijn er vandaag vele tientallen dossiers die geruisloos passeren. “Dat is de sluipmoord op het Vlaams bosareaal die we alleen samen kunnen stoppen”, legt Laure De Vroey van BOS+ uit.

Naast de samenwerkingen met lokale natuurbeschermers, pleiten BOS+ en Greenpeace ook voor een sterker wetgevend kader op Vlaams niveau. Daarvoor kijken ze naar de volgende Vlaamse regering om onmiddellijk een moratorium in te voeren op de vernietiging van onze Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen en een algemene ontbossingsstop tegen 2030. 

 

Een donatie doen aan het fonds kan je hier doen 

Terug

‘Één lesdag in de buitenlucht maakt de lente niet’

Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Lees meer artikels