Updates
Nieuws

Dagelijkse dosis ploggen?

Stel je voor: je loopt over een pad in een prachtig stadsbos wanneer je plotseling een hoop afval tegenkomt. Iemand gebruikt jouw rustplek als stortplaats. Zo frustrerend! Het hoeven niet eens bergen afval te zijn. Ook afval dat hier en daar wordt gegooid, kan onze tijd die we buitenshuis doorbrengen echt verstoren. Bovendien is sluikstorten schadelijk voor dieren en waterlopen.

Maar jij kan er wat aan doen? Draag jouw steentje bij voor een betere leefomgeving.


Plogging

Ooit al van Plogging gehoord? Het fenomeen kende zijn oorsprong in Zweden maar is intussen uitgegroeid tot een internationale trend. Bekijk hier voor meer info. Het is een combinatie van ‘plocka’ (pakken) en ‘jogging’. Al lopend of wandelend raap je zwerfvuil op.

Het lijkt niet de leukste taak, maar afval ruimen tijdens wandelen levert meteen een proper resultaat! Je maakt het verschil voor de natuur, de mensen die ervan genieten en de dieren die erin leven. En bovendien kan je trots zijn op je bijdrage aan een schonere omgeving!


Afbeelding van Studio4rt op Freepik

WePlog

Maak kennis met Bernand Herbert en Alex Callant, ontwerpers van de app WePlog.

Zij begonnen met WePlog vanuit hun eigen frustratie over het vele zwerfvuil dat ze tegenkwamen tijdens hun wandelingen en vanuit het idee dat ze niet wisten waar anderen daags voordien geruimd hadden. Ze wilden hier iets aan doen en besloten daarom de app te ontwikkelen. Hun drijfveer is om een positieve impact te maken op het milieu en anderen te inspireren om ook actie te ondernemen.

Wat is WePlog en hoe werkt het?

WePlog is een app waarin je kan aangeven of te weten komen waar het laatst zwerfvuil werd opgeruimd. Zo ziet de grote groep vrijwilligers waar iemand onlangs een straat, een weg, zelfs een stuk van het strand heeft opgeruimd. Die sessie kleurt (tijdelijk) groen op de kaart van WePlog.
De andere WePlog gebruikers zullen dan eerder in de niet-opgeruimde straten (de rode straten) zwerfvuil gaan opruimen.

Zo bekomen we samen veel betere resultaten en ruimen we meer straten en wegen. Daarnaast kunnen we met WePlog onderling communiceren of zelfs meldingen sturen naar de stad of gemeente om bijvoorbeeld een sluikstort te melden. De app downloaden is kosteloos en kan via deze link of via de QR-code.

Laten we samen zorgen voor een schonere natuur en gebruik maken van de handige WePlog-app om onze bijdrage bij te houden. Zo maken we echt een verschil niet alleen voor ons eigen gezondheid maar ook voor de grotere geheel.

DOWNLOAD DE APP HIER

Alex en Bernand geven alvast enkele tips voor een goeie plogbeurt.

  • Houd steeds twee kleine pedaalemmerzakjes in je jaszak. Eén doet dienst om zwerfvuil mee te nemen en het andere kan dienst doen om vieze zaken niet met de blote hand te moeten opnemen. Niets vervelender dan onderweg je te ergeren aan zwerfvuil en het niet te kunnen meenemen. Vergeet niet de app aan te zetten wanneer je zwerfvuil ruimt, zelfs voor kleine routes.
  • Een (afgedankte) keukentang kan een grote hulp zijn en neemt niet veel plaats. Voor een wandeling van een uur heb je gemiddeld een zak van 60 liter nodig. Via de app kan je aanduiden waar de zak achtergelaten wordt.
  • Sluit je aan bij een WePlog groep of vraag aan een eigen WePlog groep aan te maken.

Waarom zwerfvuil rapen?

Zwerfvuil is niet alleen ontzettend vervelend voor wie van de omgeving wil genieten. Ook voor dieren kan het heel wat negatieve gevolgen hebben.

Vooral het zwerfvuil langs de weg vormen een bedreiging voor bijvoorbeeld koeien. Zo komen blikjes na het maaien soms in het voer terecht. Dat veroorzaakt kleine verwondingen in de magen van de koeien die kunnen leiden tot ziekte en soms de dood van het dier, om nog maar te zwijgen over de invloed die het heeft op de melkproductie. Elk jaar worden volgens een onderzoek uit 2018 tot 6.200 koeien ziek door zwerfafval (Vilt.be).

Niet alleen bermen langs snelwegen, maar ook Belgische stranden zijn het slachtoffer van afvalgolven. In november 2022 werden er gemiddeld 137 stuks afval per 100 meter van de vloedlijn gevonden, een aantal dat vijf keer hoger ligt dan het Europese gemiddelde. Vissen, andere zeedieren en vogels zijn het slachtoffer als ze op zoek gaan naar een lekker tussendoortje. Hun magen worden gevuld met plastic en ander vuil, maar niet met eten. Als gevolg hiervan hebben de dieren een lager energieniveau, waardoor ze een gemakkelijkere prooi zijn voor roofdieren. Tijdens de spijsvertering komen er ook gifstoffen vrij die in hun darmen blijven hangen. Grotere stukken afval kunnen constipatie, vergiftiging of verhongering veroorzaken.

Download de app via bovenstaande link of scan de QR-code.

Veel succes ermee!

Terug

Amazonewoud in Ecuador beter beschermd door project met de Sápara

Ontbossing bedreigt nu ook beschermd natuurreservaat en inheemse gemeenschappen in Peru

Lees meer artikels