Updates
Nieuws

Een interview met Kim, testamentair van BOS+

© Kim Devos

Kim Devos is al jarenlang grote fan van BOS+. Ze is heel erg begaan met bossen en plantte er al verschillende aan. Kim heeft BOS+ ook aangeduid als erfgenaam in haar testament. Wij wilden graag weten waarom ze dat deed en hoe dat proces verliep.

Dag Kim, eerst en vooral bedankt om ons al die jaren al te steunen. Kan je jezelf eens voorstellen?

Graag. Ik ben 41 en werk als duurzaamheidsverantwoordelijke voor de gemeente Erpe-Mere. Ik ben al lang met klimaat bezig en ben ook afgestudeerd in duurzame ontwikkeling. Ik ben getrouwd met Guy. Ik heb geen kinderen, maar wel metekindjes, hun broers en zussen, neefjes en nichtjes waar ik heel veel om geef.

Je hebt een intense link met BOS+. Hoe is die er gekomen?

Ik werkte vroeger op de milieudienst van de VDAB. In 2009 wilde de VDAB in elke provincie een bos aanplanten. Ik vond het zeer fijn om daartoe bij te dragen. Een paar jaar geleden vroeg mijn man mij ten huwelijk. We besloten om ons huwelijk in het thema van het bos te steken. We hebben ervoor gekozen als activiteit een huwelijksbos aan te planten. Onze openingsdans vond plaats tussen de nieuw aangeplante boompjes, in de modder (lacht). Ondanks wat regen vond iedereen het een geweldige ervaring. We hebben op die dag in december maar liefst 1800 bomen aangeplant! Het is mijn manier om iets door te geven aan de volgende generatie.

Vandaar ook de link met je testament?

Klopt. Ik heb het niet altijd breed gehad, maar gelukkig is er nu wat reserve. Zelfs met weinig vermogen kan je iets wezenlijks bijdragen. Spullen geven misschien even plezier, maar herinneringen en ervaringen blijven voor altijd. Als ik in een bos rondloop, dan is dat omdat iemand daar in het verleden al iets aan gedaan heeft. Ik wil ook zo iemand zijn. We zijn het gewoon dat de natuur en onze planeet ons van alles geeft, maar we geven zo weinig terug.

Een bijzonder mooi gebaar, Kim. Dank je wel. Nu, er zijn verschillende organisaties die rond klimaat en natuur werken. Waarom wilde je precies BOS+ aanduiden als erfgenaam?

Ik steun inderdaad veel organisaties, maar bomen hebben geen stem. Er worden veel te veel bomen en bossen gekapt. Bomen zijn levende wezens. Ze zijn hier vaak al veel langer dan wij en gaan hopelijk ook langer mee. Daarnaast waren de plantacties met BOS+ altijd fijne ervaringen. BOS+ is een redelijk kleine organisatie. Daardoor is het contact heel persoonlijk. De sfeer binnen de organisatie is ook bijzonder fijn.

Wat moest je doen om je testament op te maken?

Ik wist eerlijk gezegd niet hoe ik daar moest aan beginnen. Het is ook wel wat confronterend, want je denkt niet graag na over die dingen. Daardoor schoof ik het altijd op de lange baan. Aan de andere kant dacht ik: er kan mij altijd iets overkomen, ook al heb ik nog hopelijk heel wat jaren voor mij. En kijk, al bij al viel het wel mee. Eens je met de juiste personen praat, valt alles in zijn plooi. De notaris heeft me goed geholpen en stond ook achter mijn idee om BOS+ op te nemen in mijn testament. Er viel toch heel wat druk van mijn schouders eens mijn testament geregistreerd stond bij de notaris.

Hoe kwam dat denk je?

Mensen doen soms vreemde dingen als het financiële aspect op de proppen komt. Of je nabestaanden weten niet precies wat jij zelf had gewild. Door het zelf uit te schrijven, kan je ook mooie dingen doen. Het geeft een gevoel van rust en verbondenheid, weten dat ook na mijn dood ik iets zal bijdragen aan een fijnere leefomgeving. 

Bedankt voor dit interview Kim. Wilde je nog iets toevoegen?

Graag gedaan hoor. Door mijn verhaal te doen, hoop ik dat mensen actie ondernemen en niet wachten tot het misschien te laat is om zelf te beslissen hoe ze willen dat hun zuurverdiende centen besteed worden.

Heb je ook vragen over je testament of wens je graag begeleiding? Contacteer dan BOS+-collega Pascal Huybrechs via pascal.huybrechs@bosplus.be of 0475 71 71 75.

Terug

Openbaar onderzoek Paarbosch

Een zomer boordevol inzichten over tropisch bos

Lees meer artikels