Updates
Nieuws

Handtekeningen tegen geïmporteerde ontbossing aan Vlaams Minister Zuhal Demir overhandigd, wat staat er nu op de agenda?

Meer dan 1 miljoen Europeanen eisten met Together4Forests een sterke, nieuwe EU-wet om ingevoerde ontbossing tegen te gaan. Deze week mocht Vlaams Minister van Leefmilieu, Zuhal Demir, de handtekeningen van de petitie in ontvangst nemen. In december werd de eis van Together4Forests al overhandigd aan de Europese Commissie en op 16 december dienden BOS+, WWF en Greenpeace de 87.000 Belgische handtekeningen van de campagne in bij Federaal Minister Zakia Khattabi.

Nooit eerder reageerden meer dan 1 miljoen burgers op een openbare raadpleging van de Europese Commissie voor een milieu gerelateerd thema. Het was de tweede grootste publieke consultatie ooit. Een ongezien succes dus en een teken dat het thema leeft bij heel wat Europeanen.

De Europese Unie is een van de grootste veroorzakers van geïmporteerde ontbossing en is daarmee verantwoordelijk voor meer dan 10% van het verlies van bossen wereldwijd. Vooral ons consumptiegedrag is hierbij de boosdoener. Maar liefst 80% van de wereldwijde ontbossing kan gelinkt worden aan landbouwactiviteiten (EC 2013).

Consumptieproducten, zoals rundsvlees, palmolie, koffie of cacao worden geproduceerd op een manier die tropische bossen aan hoge snelheid doen verdwijnen. België heeft bovendien een van hoogste ‘per capita deforestation consumption footprints’, of ontbossingsrisico-voetafdrukken in de Europese Unie (Pendrill et al. 2019) .

Onderzoek toont aan dat, om grondstoffen te produceren die we in België importeren, maar liefst 4,2 miljoen hectare (of 1,4 keer de oppervlakte van België) landbouwgebied wordt geëxploiteerd in landen waarvan tropische bossen aan een sneltempo worden vernietigd (WWF 2019). Dit is onaanvaardbaar, en dat lieten jullie weten.

Together4Forests

Bossen wereldwijd staan onder grote druk. Het is geen geheim dat onze levensstijl in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa, een grote impact heeft die tot aan de andere kant van de planeet reikt. Onbewust consumeren wij producten met ingrediënten afkomstig uit ontboste gebieden of andere verwoeste habitats zoals savannes.

De Europese Unie erkent nu haar rol in wereldwijde ontbossing en wil deze met een nieuwe wetgeving bestrijden. Om een wetsvoorstel voor deze nieuwe wetgeving op te maken, organiseerde Europa in december een publieke consultatie. Onder de naam Together4Forests reageerden meer dan 100 NGO’s en bijna 1,2 miljoen Europeanen op de consultatie. BOS+ sprong mee op de kar en lanceerde eveneens een petitie-platform, waarin u uw stem kon laten horen.

Op maandag 14 december werd de eis van Together4Forests overhandigd aan de Europese Commissie. 16 december was Federaal Minister Zakia Khattabi aan de beurt en maandag 11 januari werden de handtekeningen ook aan onze Vlaams Minister van leefmilieu, Zuhal Demir, overhandigd.

 

Wat nu?

De eisen werden persoonlijk afgeleverd op Europees, Federaal, Waals en Vlaams niveau, maar hoe wordt dit nu verder opgenomen?

De Europese Commissie ging al van start met een impact assessment, die de voor- en nadelen van de wet tegen ontbossing moet uittekenen. Die wordt vervolgens gedelibereerd en op basis daarvan wordt een wetsvoorstel uitgewerkt. Dat voorstel wordt nog voor deze zomer verwacht.

Na het indienen van het wetsvoorstel volgt een eerste lezing door zowel de Europese Raad (de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten, de voorzitters van de Raad en de Commissie) als het Europees Parlement (het wetgevend orgaan van de EU).

Na het voorstel te hebben gelezen, moeten zowel het Parlement als de Raad een standpunt innemen. Deze standpunten worden aan het einde van het proces openbaar gemaakt. De Raad, of alle Nationale regeringen van de Europese Unie, bundelen hun visie in het ‘Standpunt van de Europese Raad’.

De visie van België moet een consensus zijn van federaal en regionaal niveau. Het is dus belangrijk dat onze ministers op dezelfde golflengte zitten over waar we met ons land en bij uitbreiding Europa naartoe willen.

Terug

BOS+ en West Fraser Genk oogsten Limburgse populieren om lokaal te verwerken in OSB-platen

BOS+ verwelkomt 3-30-300 regel als nieuwe Vlaamse groennorm

Lees meer artikels