Updates
Nieuws

Roepen onze politici wereldwijde ontbossing nu ook echt een halt toe?

De Europese politici buigen zich momenteel over een aankomend wetsvoorstel dat geïmporteerde ontbossing moet tegengaan. Together4Forests roept hen met een publieke actie met luchtbeelden van het Ter Kamerenbos op om de wet geen dode letter te laten worden, maar om kordaat actie te ondernemen. Want de Europese markt is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de wereldwijde ontbossing. 

De coalitie van  van de grootste natuurorganisaties van Europa, Together4Forests, tekent op 2 februari in grote letters ‘vernietigd op 3.5 uur’ op de grond in het Ter Kamerenbos in Brussel (met soortgelijke acties over heel Europa). Dat is de rato van ontbossing wereldwijd: elke drieënhalf uur wordt een bos zo groot als het Terkamerenbos, 123 hectare, vernietigd. Oftewel een voetbalveld aan bos vernietigd, op 2 seconden. In de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis een probleem waar politici nu iets aan kunnen veranderen.  

“Consumptie in Europa van o.a. vlees, palmolie, koffie en cacao is een belangrijke oorzaak van wereldwijde ontbossing”, duidt Pieter Van De Sype, beleidsmedewerker bij BOS+. “Het was dan ook heel goed nieuws dat de Europese Comissie op 17 november vorig jaar een wetsvoorstel uitbracht dat dit probleem wil oplossen. De wet, waarover het Europees parlement en de Lidstaten van de Unie zich de komende maanden zullen buigen, zou het onmogelijk moeten maken dat producten die ontbossing veroorzaken op de Europese markt terecht kunnen komen. Bedrijven zullen moeten aantonen dat de producten die ze in Europa binnenbrengen geproduceerd werden volgens de wetgeving van het land van herkomst én dat daarbij geen bos is verdwenen.” 

Achterpoortjes

Vorig jaar onderschreven 1,2 miljoen mensen de eis voor een strenge wetgeving, via de campagne van Together4Forests, de coalitie van onder meer WWF België, BOS+, Greenpeace en 177 andere Europese natuurorganisaties . Hierin gaf de Europese burger aan dat het thema voor hen belangrijk is en eisten ze een strenge wetgeving van de EC. In november 2021 werd een eerste voorstel gepubliceerd, waar de politici nu wijzigingen en amendementen aan kunnen aanbrengen.   

De wet vertoont nog verraderlijke achterpoortjes die BOS+ en de hele coalitiegraag gesloten ziet. Zo wordt er enkel rekening gehouden met bos, maar ook andere vitale ecosystemen die instaan voor koostofopslag en de bescherming van onze biodiversiteit moeten beschermd worden. Wanneer niet meer ontbost mag worden om gronden te winnen voor land- of mijnbouw, mag ander gebied daar niet de dupe van worden. We vragen dan ook om andere ecosystemen dan bos mee op te nemen in het wetsvoorstel. 

Is het menens?

Een ander punt dat Together4Forests duidelijk wil maken aan onze politici, is dat het wetsvoorstel ver genoeg moet gaan. Nu zijn er nog uitzonderingen voor producten afkomstig uit zogenaamde ‘lage-risico’ landen. Dat willenwe met Together4Forests graag geschrapt zien, want producten kunnen makkelijk verscheept worden via deze landen en zo de wetgeving ontlopen.

Daarnaast focust de wetgeving zich op enkele specifieke producten en het laat daarbij rubber en maïs achterwege omdat het zogenaamd maar instaat voor een kleine fractie van de veroorzaakte ontbossing. Toch staan deze producten in de top tien van producten die ontbossing veroorzaken door de vraag ernaar op de Europese markt. Als het de Europese Commissie menens is om werk te maken van een meer duurzame import, is dit de manier om het te bewijzen. 

Het laaste nieuws over T4F volgen? https://together4forests.eu/news-resources/latest-news

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels