Updates

Realisatie bedrijfsbos Ordina: 13.6 hectare netto nieuw bos in de grond

Het eerste bedrijfsbos van IT bedrijf Ordina is gerealiseerd. Op 12 november, een zonnige zaterdag, plantten werknemers in een prachtige setting enkele duizenden bomen, in totaal worden het er 25.070. Dat komt neer op een serieuze maatschappelijke impact: gezondere lucht, een verhoogde biodiversiteit, compensatie van de CO2-uitstoot van Ordina en een betere waterabsorptie. Los van deze maatschappelijke voordelen was het bovendien een geweldig leuke dag voor de aanwezige werknemers. 

Van idee tot realisatie bedrijfsbos

BOS+ krijgt wel vaker de vraag om bedrijven te ondersteunen een bedrijfsbos te realiseren, maar zelden van deze grootteorde. We waren positief verrast met de grote ambitie die Ordina vooropstelde om jaarlijks grote stukken grond op te kopen om te bebossen. 

Grote stukken grond, die mogen bebost worden en waar een bosecosysteem zich doorheen de jaren kan ontwikkelen, zijn moeilijk te vinden. “Pas na enkele maanden intensief zoeken, vonden we het huidige stuk”, zegt Kurt Janssens, medewerker bosuitbreiding van BOS+. “Na eerst de ligging, de bestemming en vergunningsmogelijkheden geanalyseerd te hebben, speelden we het door naar Ordina om een beslissing te nemen. Ze waren al heel snel enthousiast, waardoor we konden overgaan tot de aankoop.”

Van bieden op het stuk tot de afhandeling met de notaris en de vorige eigenaar, het vereiste een nauwe samenwerking met de mensen van Ordina. Hilde Heylen, officieus de boswachter van Ordina en officieel Sector Sales Manager Utilities & Industries, stond steeds paraat. “Tussen droom en daad staan een hele reeks praktische bezwaren, wist Willem Elschot al”, zegt Heylen. “Dat is ook zo bij het aankopen van een bos. Eerst en vooral is het een hele opdracht om een geschikt stuk grond te vinden. Dan komt de ganse vergunningen- en subsidiemolen op gang en heb je echt wel professionele ondersteuning nodig om hier je weg in te vinden. Gelukkig konden we rekenen op de kennis en ervaring van BOS+ die onze droom hebben helpen realiseren en alle praktische zaken voor ons hebben aangepakt. Het heeft even geduurd vooraleer alles rond was, maar op 12 november 2022 was het eindelijk zover en zijn we gestart met de aanplant van 25.000 bomen.”

Een eerste plantactie

“In maart 2022 bereikten we een akkoord met de boer over de aankoop van het stuk grond voor ons bos”, vertelt Hilde Heylen. “Maar bomen plant je bij de aanvang van de winter, niet wanneer de lente start. Het enthousiasme over ons bos was zo echter zo groot, dat we beslisten om toch al een ‘geboortemomentje’ te organiseren waarop pers, lokale overheid en zelfs onze minister van Omgeving Zuhal Demir aanwezig waren.”

“Symbolisch plantten we toen 5 bomen, met kluit, ze hebben de droge zomer overleefd” vervolgt Hilde Heylen. “Alle Ordina medewerkers kregen een mini-berkenboompje cadeau met als doel dit in het bos te komen planten in het najaar. En dit initiatief viel erg in de smaak, want er zijn afgelopen week heel wat medewerkers heel trots hun persoonlijke berkje in ons bos komen planten, voorzien van hun eigen naam en ons label ‘yes we can’. Want ja, door dit initiatief kunnen we onze CO2 uitstoot compenseren en ons steentje, of beter boompje, bijdragen aan een leefbaardere planeet en schone lucht.”

Een plantplan met betekenis

Acht maanden na de eerste vijf symbolische bomen, was het tijd voor het échte werk. “In tussentijd hadden we ook met Ordina het volledige plantplan opgesteld”, zegt Kurt Janssens van BOS+. “De ‘O’ uit het logo van Ordina komt in het midden van het bos in groenblijvende bomen. Elke winter zal dit dus zichtbaar worden in het bos en het midden van de ‘O’ wordt een picknickplek voor de bezoekers van het bos.”

Daarnaast ging Ordina ook akkoord om een groot stuk door spontane verjonging te laten gebeuren; het drukt de kosten van de aanplant en de druk die al op onze boomkwekerijen heerst. “Daaraan voel ik gewoon dat ze dit echt doen met een hart voor de natuur en niet voor greenwashing”, deelt Kurt Janssens nog mee.

Werknemers planten zelf mee het Ordina-bedrijfsbos

In november is het dan zover. Het is dan wél plantseizoen: bomen verliezen hun bladeren en gaan in een soort rusttoestand, waarin je de piepjonge boompjes niet beschadigd tijdens het planten. Ordina ziet het groots en nodigt alle werknemers en hun kinderen uit voor een gezamenlijk plantmoment. 

Vanuit Nederland komen er zelfs werknemers mee planten aan het Ordinabos. Een mooi herfstzonnetje zorgt voor een ideale setting.

“We hadden nooit durven dromen dat ons initiatief voor een Ordina-bos zo positief ontvangen zou worden”, zegt Jo Maes, CEO van Ordina. “Veel medewerkers zijn dit weekend met vrienden of familie naar Pelt afgereisd om hun boom in het Ordinabos te planten. Met elkaar hebben we de aftrap gegeven voor een bos met 25.000 toekomstige bomen. Daarmee bestrijden we de klimaatcrisis en creëren we tegelijkertijd nieuwe en blijvende lokale natuur.”

Voor herhaling vatbaar

Hilde Heylen blikt alvast tevreden terug. “Ordina heeft de ambitie om tegen 2030 klimaatneutraal te worden. Medio 2020 nam de RvB deze beslissing en een van de initiatieven om die doelstelling te bereiken, was het aanplanten van extra bos. Ze vonden ook dat het bos ambassadeurs nodig had en daarom lanceerden ze een vacature voor ‘boswachter’. Die kans zou ik niet laten passeren. Ook al had ik het nog nooit gedaan, ik dacht wel dat ik het kon. Als kind groeide ik op in de Kempische bossen en tijdens corona besefte ik opnieuw hoe belangrijk natuur is voor ons welzijn en onze leefomgeving. Daarom vond ik dit een uitgelezen kans om mijn overtuiging in daden om te zetten en als ‘boswachter’ een duurzaamheidsambassadeur te worden binnen mijn organisatie.”

“Het feit dat Ordina dit doet en dat ik daar tijd voor mag vrijmaken, is geweldig”, zegt Hilde Heylen. “Ik kijk met veel plezier terug naar de afgelopen periode, de zoektocht naar een geschikte plek – ik was een boswachter op zoek naar een bos!- de onderhandelingen met de boer, de papiermolen, de voorbereiding van de plantactie en als apotheose de boomplantdag op 12 november. Een heerlijke nazomerdag in november, het was 18°, stralende zon, azuurblauwe hemel en allemaal blije gezichten van collega’s die hun persoonlijke boompje, dat ze met veel liefde en zorg hadden doen groeien, kwamen planten in het grote Ordinabos. Hoe heerlijk is dat! Zelfs de echte boswachter van Bosland, Eddy Ulenaers, kwam mee bomen planten. Een hele fijne beleving die mens en natuur verbindt en die alleen maar mogelijk was dankzij de deskundige hulp van BOS+ en de fantastische Ordina crew die alles tot in de puntjes voorbereidde. Absoluut voor herhaling vatbaar. Want deze 13,5 ha is nog maar het begin. Onze ambitie is 60-70 ha. Op dus naar het volgende bos! Deze boswachter is er alvast klaar voor.”

Boswachter Hilde Heylen van Ordina voor het stuk grond dat bebost werd.


Enkele duizenden bomen spreiden as we speak hun wortels uit. BOS+ plant verder nog de rest van de 25.000 boompjes en doet ook het beheer achteraf. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van boompjes die mogelijks afsterven of de controle op zwerfvuil. 

“Nu is het uitkijken voor het volgende stuk grond natuurlijk”, zegt Kurt Janssens. “We hebben al een paar locaties op het oog, maar ik wil echt een oproep doen: heb je grote stukken grond die je wil laten bebossen of verkopen dan zijn wij geïnteresseerd. De ambitie van Ordina is groot, ze willen dit elk jaar doen. Laten we dit prachtige initiatief dan ook volop ondersteunen.”

 

 

 

Terug

Nog meer bos

We zoeken altijd interessante gronden voor bebossingen, evenals vooruitstrevende bedrijven die willen bebossen. Aarzel niet en stuur vrijblijvend elke mogelijke vraag naar onze bosuitbreider Kurt.

Projectmedewerker

Kurt Janssens

kurt.janssens@bosplus.be

Zorg voor ecologische en sociale impact in Amazonewoud Ecuador met Joker Reizen

Reisorganisatie Joker zet met zijn werking sowieso al in op duurzame formules. Nu steunen ze ook de projecten van BOS+ en onze Ecuadoraanse partner Yakum, die in het Amazonewoud inheemse gemeenschappen versterkt in het beschermen en herstellen van hun bos.  Investeer mee Beste bosbeschermers die er zijn Bomen planten is heel populair en waardevol. Nieuw […]

Hoe meten we de groei van bomen voor CO2-opslag?

We controleerden de groei van bomen die we dankzij de steun van Provincie Antwerpen konden planten in Peru. Een overzicht van een terreinbezoek in de tropisch gebied.

Bos in Ham

Pierre Fabre zorgt samen met VISO voor meer bos in Gent

In Gent staat er binnenkort iets heel moois te gebeuren; de medewerkers van Pierre Fabre Benelux en de leerlingen van VISO Gent bundelen op 3 maart de krachten om een nieuw bos aan te planten. Het bos komt op het schooldomein en zal niet enkel de school doen opleven, maar ook de buurt van meer […]