Updates

Wandeling Heverleebos – Meerdaalwoud

Wandelroute

Het Heverleebos en Meerdaalwoud vormen tesamen met hun 2071 hectaren één van de grootste bosgbieden in Vlaanderen.

Je vindt er de oudste reeënpopulatie van Vlaanderen en een weelderige kruidenvegetatie met soorten zoals salomonszegel, speenkruid, aronskelk, bosaardbei, meiklokje, dalkruid, wijfjesvaren en valse salie. Voor de vogelliefhebbers is er een uitgebreid aantal soorten zang- en roofvogels, speelzones voor de kinderen en voor de honden een losloopzone.

Bewonder de soorten van het arboretum, voel je klein onder een senior-beuk van 200 jaar oud, wandel langs het Franciscanenklooster, of pauzeer bij de vijvers van “Zoet Water.”

Onderstaand wordt een luswandeling van 16,3 km weergegeven, geschikt voor jong en oud.

Bereikbaarheid: Het startpunt is gelegen langs de Naamsesteenweg in Heverlee, ter hoogte van de kruising met de snelweg E40 Brussel-Luik.
Voor fietsers is er een fietsenstalling op de parking.
Per openbaar vervoer kan u na aankomst in het station van Leuven met de bus verder reizen tot 500 meter van het startpunt (Arboretum Heverleebos).

Get Directions

show options hide options
1

Startpunt Arboretum Heverleebos

Dit arboretum werd in 1930 aangeplant en omvat 300 boom- en struiksoorten verspreid over 9 hectare. Blikvangers zijn onder andere de Gele berk, Japanse sikkelcipres, Japanse zelkova, Kastanjebladeik en Mammoetboom. Voor rolstoelgebruikers is er het arboretumpad van 1,2 km lang.

© Vildaphoto
2

Een heerlijke bospicknick

Picknicken met familie en vrienden in de daarvoor bestemde onthaalzone bij de Speelberg, op dit bankje in het arboretum, of in één van de weides? Keuze zat in dit natuurgebied.

© Vildaphoto
3

Het Franciscanenklooster van Vaalbeek

Dit klooster werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd met afgeronde bouwwerken in 1950. Het fungeerde als opleidingshuis voor jonge Fransiscanen-broeders. Na de eerste fase van hun opleiding kwamen ze hierheen voor twee jaar filosofie en één jaar theologie.

Op het hoogtepunt woonden er 60 à 70 broeders in het klooster. Het was een bruisende gemeenschap met een boerderij, een schrijnwerkerij, een boekbinderij, een grote bibliotheek en de mensen uit de omgeving waren ook geëngageerd.

4

De vijvers van het 'Zoet Water'

Deze vijf vijvers werden in de 17de eeuw uitgegraven onder hertog van Arenberg. Ook ligt er dicht bij de nabije kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen een waterbron waar men al eeuwenlang drinkwater komt halen. De vijvers ondergaan momenteel beheerwerken, ze worden hiervoor drooggelegd waarna het overtollige slib van de bodem wordt weggehaald.

Dit helpt om de toevoer van een teveel aan stikstof en andere voedingsstoffen vanuit dit slib stop te zetten. Dit vermindert algenbloei, waardoor het water helderder wordt en waterplanten meer licht krijgen. Eens de waterplanten een gezonde gemeenschap vormen, krijgt ook een diversiteit aan vissoorten de natuurlijke habitat met de condities die ze nodig hebben.

© Vildaphoto
5

De oudste beuk van het Meerdaalwoud

De beuk genaamd "dikke beuk" is niet te missen. Zij/hij heeft een leeftijd van circa 200 jaar, een hoogte van 38 meter en een kruinoppervlak van 620 vierkante meter. In de nabijheid kan je ook een senioor-eik bezoeken genaamd "dikke eik." Je krijgt zo een idee van wat voor bomen ooit in de oerbossen van West-Europa stonden.

© Vildaphoto
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel