Updates
Het project
Contact

Natuur en gezondheid

  • Locatie Vlaanderen, België

In een tijd waarin technologische en stedelijke veranderingen elkaar op de voet volgen, raken we steeds meer vervreemd van de natuur. Dit terwijl de natuur een cruciaal onderdeel uitmaakt van ons welzijn. Het belang van tijd doorbrengen in de natuur of bewegen in een groene omgeving wordt steeds meer erkend als essentieel voor een gezonde levensstijl.

Tijd doorbrengen in de natuur heeft een positieve impact op ons mentaal en fysiek welzijn. Bovendien draagt het ook bij aan de gezondheid van onze planeet. Want wie vaker het groen opzoekt, zal er op termijn ook meer zorg voor dragen.

Bewegen in het groen

Bewegen in het groen is goed voor je gezondheid én je humeur. We bewegen met z’n allen te weinig en daar moeten we dringend wat aan doen, zo schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Een tekort aan beweging kan leiden tot hart- en vaatziekten en obesitas, maar ook depressies en angststoornissen komen vaker voor bij mensen die te weinig bewegen.

Niet alleen bewegen is belangrijk voor onze gezondheid, maar ook toegang tot natuur biedt tal van voordelen. Met onze 30-30 campagne zetten we alle voordelen in de kijker en motiveren we de Vlaming om gedurende 30 dagen minstens 30 minuten te bewegen in het groen. Gedurende acht jaar zette BOS+ haar schouders onder de campagne, in samenwerking met CM en vdk. Deelnemers hielden een digitaal dagboek bij en elke actieve deelnemer werd beloond met een boom.

Ben je geïnteresseerd in natuur en gezondheid en wil je op de hoogte blijven van campagnes en projecten rond dit thema? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Ja, ik ben geïnteresseerd

Bewegen in het groen: Mariannes ervaring

Een tijdje geleden zat Marianne erg diep. Elke uitvlucht om niet buiten te moeten komen, was goed. 30-30 hielp ze om gemotiveerd te blijven. Buiten zijn en vooral buiten moeten komen door deel te nemen was voor haar heel belangrijk. “Ik merk dat ik positiever in het leven sta nu. Als er iets gebeurt dat me weer negatieve gedachten geeft, doe ik mijn loopschoenen aan en ik ben weg.”

  • Niet alleen ontdek je prachtige dingen als je de natuur in trekt, je wordt er zelf ook beter van. Dat ondervond Marianne Labarque aan den lijve. Haar deelname aan 30-30 gaf haar terug zin om buiten te komen na een zware periode in haar leven.

30-30 bossen

Dankzij duizenden enthousiaste deelnemers konden we de voorbije jaren tien 30-30 bossen aanplanten. In Lokeren, Lochristi, Stekene, Machelen, Willebroek, Holsbeek, Turnhout, Lievegem, Deinze en De Pinte gingen meer dan 35.000 bomen de grond in. Op die manier creëren we nog meer plekken om te bewegen in het groen.

Gezondheidsonderzoek

De voorbije jaren koppelden we ook steeds een gezondheidsonderzoek aan de campagne. Lees hier de resultaten van het grote bosbadonderzoek (editie 2022 en 2021) en meer over de effecten van 30-30 bij 480 deelnemers aan de editie van 2019.

Lees meer over natuur en gezondheid

Meer weten?

In de toekomst blijven we inzetten op de link tussen natuur en gezondheid. Indien je meer info wenst of vragen over dit thema hebt, kan je onze projectmedewerker Kato Vanden Bussche contacteren.

Projectmedewerker

Kato Vanden Bussche

kato.vandenbussche@bosplus.be